Denizli, Çivril'de Cumhuriyet Savcısı Necati Kazak, iki yıl önce Kürt kökenli bir aile hakkında "Bunlar PKK'lı. Biz kovmazsak Kürtler köyü ele geçirecek" diye çağrı yapan ve ailenin köyden ayrılmasına yol açan 16 kişi hakkında kamu davası açtı.
Yargılananlar arasında Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) belde örgütü başkanı Mustafa Çakır, Merkez Mahallesi muhtarı İbrahim Dündar ve İbrahim Dündar da yer alıyor.
Birgün'nün haberine göre, kişisel tartışma başlayan ve daha sonra linç girişimine dönüşen olayların ardından Burhan İrez ve ailesi beldeden ayrılarak Aydın ve Denizli'deki akrabalarının yanına yerleşti.
Aile konu hakkında şikayetçi olmadı fakat savcılık kamu davası açtı.
Kürtlere yönelik saldırılar ve ülkücüler
Savcının harekete geçmesini olumlu karşılayan İnsan Hakları Derneği (İHD) başkanı Hüsnü Öndül, bianet'e, "Bu tür davranışların yargıya taşınması ve yaptırımla karşılaşması caydırıcı olur ve toplumsal barışın sağlanmasına katkı verir" dedi.
2006 başında Trabzon'da Tutuklu Hükümlü Aileleri Yardımlaşma Derneği (TAYAD) üyelerine linç girişiminde bulunulmuştu. Türk Solu dergisi "Kürtlerden alışveriş yapmayın" diye çağrı yapmıştı. Mayıs 2006'da İzmir'de 55 Kürt kökenli insan saldırıların ardından kentten ayrılmak zorunda kaldı. Saldırıların çoğunda ülkücüler failler arasında yer alıyordu.
Ödülk "Esas olan birlikte yaşama kültürüdür. Sorun genellikle devletin vatandaşlara yönelik ayrımcı uygulamalarından kaynaklanıyor. Çatışma ortamının yoğunlaştığı dönemlerde ayrımcılık görünür oluyor. Eşit vatandaşlığın korunması için yasalar uygulanmalı" dedi.
TCK ve uygulaması
Türk Ceza Kanunu'nun "halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama" başlıklı maddesi şöyle:
MADDE 216. - (1) Halkın sosyal sınıf, ırk, din, mezhep veya bölge bakımından farklı özelliklere sahip bir kesimini, diğer bir kesimi aleyhine kin ve düşmanlığa alenen tahrik eden kimse, bu nedenle kamu güvenliği açısından açık ve yakın bir tehlikenin ortaya çıkması halinde, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. (2) Halkın bir kesimini, sosyal sınıf, ırk, din, mezhep, cinsiyet veya bölge farklılığına dayanarak alenen aşağılayan kişi, altı aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. (3) Halkın bir kesiminin benimsediği dinî değerleri alenen aşağılayan kişi, fiilin kamu barışını bozmaya elverişli olması hâlinde, altı aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Hak savunucuları, yeni ceza kanunu hazırlanırken ve sonrasında, amacı dışında, ifade özgürlüğünü kısıtlamak için kullanıldığı gerekçesiyle 216. maddeyi eleştirmişti.
Örneğin Azınlıklar Raporu nedeniyle Prof. İbrahim Kaboğlu ve Prof. Baskın Oran'a bu maddeden dava açılmıştı.
Demokratik Toplum Partisi (DTP) Kars İl Başkanı Mahmut Alınak, yazar Temel Demirer halen yargılanıyor. Gün TV yayın yönetmeni Cemal Doğan yargılandı, beraat etti. Yeni Asya yazarı Sami Cebeci mahkum oldu.
Aynı madde eski ceza kanununda da 312. madde olarak yer alıyordu.(EÜ)