Diyarbakır'da, Kürt politik hareketinin değişik kesimlerinden 600 delegenin katıldığı iki gün süren Üçüncü Demokratik Toplum Kongresi'nin (DTK) sonuç bildirgesi, kentin Koşuyolu Parkı'nda açıklandı.
DEP eski Genel Başkanı ve Diyarbakır milletvekili Hatip Dicle, kongrede PKK'nin eylemsizlik kararının önemli bir fırsat olarak değerlendirdiğini söyledi. Devlete ve hükümete operasyonları derhal durdurma çağrısı yaptı.
Demokratik Toplum Partisi (DTP) Genel Başkan Yardımcısı Emine Ayna da, Demokratik Toplum Kongresi'nden çıkan, DTP'nin Başbakan Erdoğan'dan talep ettiği randevu talebinin geri çekilmesi istemini değerlendireceklerini söyledi.
Sonuç bildirgesinin açıklanması öncesinde gerçekleştirilen Barış Yürüyüşü'ne katılan 10 bini kişi lehine sloganlar atttı. Halaylar çekildi.
Dicle, kongrenin "ayrıntılı bir yol haritası oluşturmak amacıyla, çalıştay düzenlemeyi" kararlaştırdığını söyledi. Kongre'de Kürt sorununun demokratik ve barışçıl çözümü için şu taleplerin gerçekleşmesi için Kürtlerin birleşmesi istendi:
* Sivil bir Anayasa'da Kürtlerin ve diğer halklarının dili, kültürü ve kimliği üzerindeki tüm baskıların ortadan kaldırılarak yasal güvence altına alınması.
* Demokratik siyasetin önünün açılması.
Toplantıya DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, milletvekilleri, belediye başkanları, Süryaniler adına Yakup Gabriel, Devlet eski Bakanı Adnan Erkmen Diyarbakır Protestan Kilisesi'nden Ahmet Güvener, Şeyh Sait ailesi adına Feyzullah Deniz, Alevi Birliği Federasyonu'ndan Kemal Bülbül, Yezidi temsilcisi İbrahim Biro, Abdullah Öcalan'ın kardeşi Mehmet Öcalan, eski milletvekilleri, akademisyenler, sanatçılar, yazarlar katıldı. Çağrılı olan HAK-PAR ile KADEP Kongreye katılmadı.
Cezaevindeki 55 DTP'linin doğal delege olması için verilen önerge kabul edildi.
Türk: Herkes rolünü iyi oynarsa barışa daha kolay ulaşırız
Cumartesi günü başlayan Kongre'nin açılışında konuşan DTP Genel Başkanı Ahmet Türk "Çözümsüzlüğün nedeni ve kaynağı Kürtler değildir" dedi. "Türkiye'yi yönetenlerin çözümü ortaya koyacak, cesur bir yaklaşımları ve projeleri yoktur."
"Kürtler barışçıl bir çözüm konusunda oldukça ısrarlıdır. Bütün baskılara rağmen, sabırla ve metanetle bu taleplerini ortaya koyabiliyorlar, Kürtler. Bugüne kadar hem iç kamuoyuna hem de dış kamuoyuna hep Kürtleri terörize etmeye çalışmıştır, ama maske düşmüştür. Son olarak, özünde Kürt sorunun demokratik bir tarzda çözülmesi yönünde en temel güç, halkımızdır, aydınlarımızdır, sivil toplum örgütlerimizdir, siyasal partilerimizdir, herkes rolünü iyi oynarsa barışa ulaşmamız daha kolay olacaktır. İki gün boyunca yapılacak tartışmalarda kürt sorunun çözümü hususunda iyi sonuçların çıkacağına inanıyorum."
600 delege ve 98 DTP'li belediye başkanın katıldığı Demokratik Toplum Kongresinden Kürt sorunun çözümü için çıkan öneriler bir rapor halinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün yanı sıra CHP, MHP gibi siyasi parti liderleri ile sivil toplum kuruluşlarına da verilecek.(EZÖ/EK)