2000'lerde Irak savaşının Kürtler açısından yarattığı etki özellikle önemlidir. Bunun yanında Türkiye'deki müzakere girişimleri ve günümüze gelene kadar yapılan görüşmeler üzerinden Kürtlerin yaşadığı üç parçada 2000'ler boyunca çok ciddi değişimlerin olduğunu söyleyebiliriz.
Son zamanlarda Rojava evrimiyle birlikte Kürtler ilk defa uluslararası alanda bir bütün olarak bu derece önemli bir aktör olarak yer aldı. Kürtlerin bu tarihsel sürecini akademik bir ortamda hem siyaseten hem de kültürel açıdan tartışılacağı, Kürtlerin yaşadığı farklı parçaların birbirleriyle etkilerinin anlatılacağı ve Kürtlerin gelecek perspektiflerinin ele alınacağı bu konferansın programı aşağıdaki gibidir.
Birinci oturumun başlığı “Devlet ve Ekonomi: Güney Kürdistan”.
University of Reading'ten Marianna Charountaki, Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin Dış Politika Analizi: Irak Savaşı'ndan İslam Devleti'nin Doğuşuna; American University of Sulaimani'den Bilal Wahab, Petrofederalizm: Güney Kürdistan Üzerine İnceleme; Université Paris 1, Panthéon-Sorbonne'dan Hardy Mohammed, Kürdistan Bölgesel Yönetimi Parlamentosu ve Siyasal Partiler hakkında konuşacaklar.
Iİkinci oturumun başlığı ise “2000’lerde Batı Kürdistan: Değişen Dinamikler”. Bu oturumda Araştırmacı – yazar Vicdan Dêrik Batı Kürdistan'da 1995'den 2005'e Siyasi Değişim; Gazeteci Îmad Talatî, Suriye ve Batı Kürdistan'da Kürt Kimliğinin İnşası; Dengê Amerîka'dan Zana Omer, Kanton Deneyimi Askeri Mobilizazyon ve Göçler Üçgeninde Batı Kürdistan; Boğaziçi Üniversitesi Seda Altuğ, 2000'lerde Rojava'da Mezhepçilik ve Azınlık Meselesi; TEV-DEM Yönetim Kurulu Üyesi Îlham Ahmed, Rojava’da Kadın Mücadelesi’ni tartışacaklar.
Konferansın ikinci gününde ise “2000’lerde Kuzey Kürdistan, PKK ve Kürtler” üzerinde durulacak.
University of Exeter'den Seevan Saeed, 2000'lerde Kuzey Kürdistan: Toplumsal Değerlerin Dönüşümü; Wageningen University'den Joost Jongerden, PKK ve İlişkiselliğin Siyaseti; Princeton University'den Onur Günay, Emek, Şiddet ve İslam Kardeşliği: İstanbul'da Göçmen Kürt İşçilerin "Bir arada Yaşama" Deneyimi’ ni konuşacaklar.
Öğleden sonraki Oturum da ise “Gelecek Perspektifleri” teması üzerinde bilgiler aktarılacak.
Koç Üniversitesi'nden Harun Ercan, Demokratik Özerklik ve 'Çözüm': İnşanın Sınırları ya da Sınırların İnşası; Mardin Artuklu Üniversitesi'nden Cuma Çiçek, Kürt Bölgesi'nin İslami Tahayyülleri: Din ve Ulus Arasında Kürt İslamcıları; Araştırmacı – yazar Fehim Işık, Kürt Örgütleri'nde Bağımsızlıkçılık; İstanbul Bilgi Üniversitesi'nden Bülent Bilmez, Kapitalist Moderniteyi Aşma Perspektifiyle 21. Yüzyılda Kürtler ve Kürdistan sunumuyla konferans biticek.
Konferansta gerçekleşecek etkinlikler halka açık ve ücretsiz. Simultane çeviri olacak. (FBB/HK)
* Ayrıtnıtılı bilgi için tıklayın.