Suriye’deki Demokratik Birlik Partisi (PYD) Eşbaşkanı Salih Müslim, Kürtlerin benimsediği üçüncü yolu korumanın zor olduğunu söyledi, Esad rejiminin yanında oldukları iddialarını “hakaret” olarak değerlendirdi.
İran ziyaretinin ardından, son bir ay içinde ikinci kez Türkiye’ye gelen Müslim İMC TV’de Ayşegül Doğan’ın sorularını yanıtlarken ana hatlarıyla şu noktalara değindi.
“Mantar gibi çıkmadık”
“Dünya Rojava'daki politikamızın klasik, alışılmış politika olmadığını, Kürtlerin daha ileri bir yere gittiğini gördü. Bu nedenlerden dolayı varlığımız fark edildi.
“Devrim halkın devrimi olmalı. Biz Suriye'de, Kürtler bu sefer başkalarının askeri olmayacak dedik. Eski rejimi, yeniyi ve arkasındaki güçleri biliyoruz. Biz kendi kendimizi yönetmeye karar verdik.
“Direnişimiz 2011'de değil 2004'te başladı. Birden mantar gibi çıktılar algısı var bu doğru değil. Hazırlıklarımız vardı, ideolojimiz, programımız vardı. Devrimin silahlı olmaması gerektiğini söyledik. Çünkü rejimde güçlü silahlar var. Bizi o tarafa çekmesine izin vermemeliydik.
“Üçüncü yolu korumak zor oluyor. Rejimin yanında olduğumuz yönünde propaganda var. Ama bu bizim şehitlerimizin kanına hakarettir. Bıktık bunu anlatmaktan.”
Türkiye
“Türk yetkililerle bugüne kadar dört görüşme yaptık. İlk iki görüşmede normalleşmenin bu kadar hızlı, aleni ve halkın gözü önünde olacağını düşünmemiştim.
“El Nusra gündeme geldi görüşmelerimizde. El Nusra ortaya atılmış bir silahtır.
“Türkiye de El Nusra'nın hem kendileri hem de Ortadoğu için tehlikeli olduğunu, bunlara fırsat bırakmamak gerektiğini söylüyor. Somut olarak ne yapacakları konusunda bir şey söylemediler.
“Benim hissiyatım Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ile El Nusra'yı birbirinden uzaklaştırmak istediklerine dair. El Nusra vahşetlerine rağmen ÖSO'nun parçası gibi kendini göstermek istiyor ama gerçek değil.
“Bu konuyla ilgili Türkiye'ye bazı kanıtlar sunduk. Bizim dışımızda olabilir dediler. İnanmak istiyoruz. Diyalog yolu açıldığı için korkumuz yok, bundan sonra da görüşmeler devam edecek.
“Dışişleri Bakanı Davutoğlu ile görüşme talebimiz olmadı. Görüşürsek iyi olur. Başbakan Erdoğan'la görüşebilirsek bizim kitleyi, Kürtleri rahatlatır.”
İran
“İran Dışişleri Bakanlığı'ndan davet geldi. Kürtleri tanımak istiyorlardı. Rojava'da Kürtler olmadan bir çözüm olmayacağı açık. Kürt gerçeğini anlatmaya çalıştık.
“İran Suriye rejiminin yanında bir ülke... Kürtler de önemli bir güç. Kürtler ne istiyor, Suriye'yi parçalamak mı istiyor bunu anlamak istediler. Herkesin üzerinden atlayabileceği duvar olmadığımız anlaşıldı. Rusya'nın Avrupa'nın ve İran'ın görüşü değişti. Nusra ile savaşan tek güç Kürtler. Bunu gördüler.
“İran El Nusra konusunda nasıl destek verebiliriz dedi. Bizden bir talepleri olmadı.”
PYD-KDP
“Biz halkın iktidarını savunuyoruz. İktidar partisi değiliz. Bu nedenle bazı Kürt partileri ile sorunlar yaşıyoruz. Biz tek güç olmak istemiyoruz. Bu nedenle model konusunda Güney Kürdistan'dan farklıyız. Biz onlara halk olarak içinde olun diyoruz.” (YY)