Kürtçe tiyatro oyunu "Bêrû"nin Gaziosmanpaşa Kaymakamlığı tarafından "kamu düzenini bozabileceği" gerekçesiyle yasaklanmasına tepki gösteren Tiyatromuz Yaşasın İnisiyatifi, "Tiyatro örgütleri olarak bu haksız ve antidemokratik uygulamayı kınıyoruz" dedi.
İnisiyatif'in yaptığı açıklama şöyle:
"İBBŞT'nin en güzel adımlarından biri baltalandı"
"Nobel ödüllü yazar Dario Fo'nun 'Klakson, Borazanlar ve Bırtlar' adlı oyunun Kürtçe uyarlaması olan ve daha önce defalarca sahnelenmiş ve beğeniyle alkışlanmış olan 'Bêrû'nin yasaklanması kabul edilemez. 'Klakson, Borazanlar ve Bırtlar' oyunu, devletin kendi içindeki çelişkilerini irdelerken ekonomik gücün politik güçten daha etkin ve onun üstünde olduğunu vurgulayan mizahi bir oyundur. Bu yasaklama bu yüzyılda sanatın ve tiyatronun işlevinin anlaşılmadığının ifade ve sanatın üstünde uyarıcı gücünden korkulduğunun yansımasıdır."
Oyunun, Şehir Tiyatroları'nın 106 yıllık tarihinde gösterilen ilk Kürtçe oyun olma özelliği taşıdığı ve kültür insanları tarafından son derece demokratik bir adım olarak görüldüğüne vurgu yapılan açıklama şöyle devam ediyor:
"Bu anti-demokratik tavır sanatçıların ifade özgürlüğü ve kadim dillerden Kürtçenin kamusal görünürlüğüne vurulmuş bir darbedir. Bu yasaklamayla İstanbul Belediyesi Şehir Tiyatrosu'nun attığı en güzel adımlardan biri baltalanmak istenmiştir. Tiyatro örgütleri olarak bu haksız ve antidemokratik uygulamayı kınıyoruz. Teatra Jiyana Nû yalnız değildir."
"Türkçe olmayan başka bir dilde oynansaydı da yasaklanacak mıydı?"
Öte yandan Oyuncular Sendikası da Bilgi Edinme Kanunu çerçevesinde, Teatra Jiyana Nû tarafından 13 Ekim 2020 günü İBBŞT Gaziosmanpaşa Sahnesi'nde sergilenmesi planlanan Dario Fo'nun "Bêrû" isimli oyununun yasaklanmasına dair Gaziosmanpaşa Kaymakamlığı'na #tiyatroengellenemez etiketiyle şu soruları yöneltti:
1- İtalyan yazar Dario Fo'nun yazdığı ve bugüne kadar ödenekli tiyatrolar da dahil birçok tiyatro tarafından sahnelenmiş olan bu oyunun Teatra Jiyana Nu tarafından sahnelenmesinin "genel kamu düzenini bozacağı" kanısına nereden varılmıştır?
2- 13 Ekim tarihinde İBB Gaziosmanpaşa Sahnesi'nde yapılacak gösterimin yasaklanmasının somut sebebi nedir?
3- Bu oyun "Kürtçe" dilinde oynandığı için mi yasaklanmıştır? Kürtçe ülkemizde yasaklı bir dil midir?
4-Aynı oyun herhangi bir festival kapsamında yabancı bir grup tarafından Türkçe olmayan bir dilde oynansaydı yine yasaklanacak mıydı?
5- Pandemi sürecinde zor durumda olan tiyatrolarla dayanışma göstererek sahnelerini açan İBBŞT'nin sahnelerinde diğer oyunlar oynanabilirken bu oyunun "kamu düzenini tehdit edeceği" kanaatine hangi gerekçeyle varılmıştır?
(AÖ)