Yerel Çoban Ateşi gazetesinin 17 Ocak 2008 tarihli sayısı, Abdula Pêşew'in kısa Kürkçe biyografisi ve şiiri gerekçe gösterilerek Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talebiyle toplatıldı.
Başsavcılığın bir gün sonra ilettiği talebi görüşen Gaziantep 3. Sulh Ceza Mahkemesi, Türk alfabesi dışında Kürtçe yazı yayımlandığı gerekçesiyle “Şapka ve Türk harfleri” başlıklı Ceza Yasası’nın (TCK) 222. maddesine dayanarak Basın Yasası’nın “El koyma, dağıtım ve satış yasağı” başlıklı 25/1-2 maddesi uyarınca gazeteyi toplattı.
Bunun üzerine Gaziantep Emniyet Müdürlüğü'den dört polis memuru, gazete bürosuna gelerek toplatma kararı verilen gazete sayısından 26 adedine el koydu.
Sorumlu müdür Yetişgen ifadeye çağrıldı
Mahkeme kararında, gazetemizin yazı işleri müdürü Yasin Yetişgen'in ise emniyet müdürlüğüne giderek ifade vermesi istendi.
Yazılı bir açıklamayla Hakim Ali Çetin’in verdiği karara tepki gösteren gazete yetkilileri, kamu televizyonu TRT'de bile Kürtçe yayın ve program yapılırken yerel yayın yapan gazetelerinin toplatılmasını “düşündürücü” bulduklarını açıkladı.
Açıklamada, “Çoban Ateşi suç işliyorsa TRT de suç işliyor. Adli mercilerin koskoca TRT'yi görmeyip Antep ilinin tek muhalif gazetesini görmesi bizce yine düşündürücü. Ayrıca Kürtçe’den dolayı suç işlendiği iddia ediliyorsa gazete bu suçu tam 40 sayıdır işliyor” denilerek gazetenin sağ üst köşesindeki, "şêr şêr e çi jin e çi mêr e" yani Türkçesi "aslan aslandır, dişisi, erkeği farketmez" özdeyişi örnek verildi.
BES temcilcisi Aslan’a “w” beraati
Büro Emekçileri Sendikası (BES) Kilis İl Başkanı Kıyasettin Aslan da, iki yerel gazete için kaleme aldığı yazılarda “Newroz” ve “Kawa” kelimelerinde “w” harflerini kullandığı için 222. maddeden iki aydan altı aya kadar hapis istemiyle yargılanmıştı.
Yerel Huduteli gazetesinde 20 Mart 2007’de, Kent gazetesinde de 24 Mart 2007’de yayımlanan iki yazısında bu yasağı çiğnediği iddia edilen Aslan, Kilis Sulh Ceza Mahkemesi kararıyla beraat etmişti.
27 Aralık’ta mahkeme, “Word Kart”, “Show TV”, “Axess Kart” gibi örnekleri gözönüne alarak suçun yasal unsurlarının oluşmadığına kanaat getirdi.
Demirbaş ve 20 kişi daha “harfler”den yargıda
Diyarbakır'a bağlı Sur Belediyesi'ndeki hizmetleri Türkçe dışında Kürtçe, Ermenice ve Süryanice verdiği için Danıştay 8. Dairesi kararıyla başkanlığı düşürülen Abdullah Demirbaş hakkında da, "görevi kötüye kullanmak” dışında "Şapka ve Türk harflerine aykırı hareket etmek" iddiasıyla da dava açılmıştı.
Çok dilli hizmet verme kararını alan belediye meclis üyeleri ve bu kararı onaylayan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi başkanı Osman Baydemir'in de aralarında bulunduğu 21 kişi, 222. maddeden yargılanıyor.Davanın görülmesine 29 Şubat 2008'de devam edilecek.
222. madde nedir?
TCK’nin 222. maddesine göre, “25.11.1925 tarihli ve 671 sayılı Şapka İktisası Hakkında Kanunla, 1.11.1928 tarihli ve 1353 sayılı Türk Harflerinin Kabul ve Tatbiki Hakkında Kanunun koyduğu yasaklara veya yükümlülüklere aykırı hareket edenlere iki aydan altı aya kadar hapis cezası verilir.” (EÖ/TK)