"Can TV" yöneticisi Mehmet Dalgıç, "Bizim için büyük bir eksiklik olan Kürtçe yayına bu zamana kadar izin verilmemesi bizi üzdü. Gündeme gelmesi çok iyi oldu. Bunun açıklığa kavuşması bizi mutlu eder" dedi.
"Kürtçe yayına izin gelsin, yasak müzik listesi kalksın"
Kirmançi yayın için Radyo Televizyon Üst Kurulu'na (RTÜK) başvurma aşamasında bulundukları ifade eden Dalgıç, bu dilde müzik ve müzik programı yayımladıkları, bir sorun da yaşamadıklarını ancak Kürtçe haber ve program yayımlayamadıklarını söyledi.
Dalgıç, Kürtçe müzik yayınını Valilik ve Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şubesi'nin aylık yasak listesine göre hareket ettiklerini belirterek, konuyla ilgili eleştirisini de, "Müziğin evrensel olduğuna inandığımız için bunun olmaması gerekiyor. Bizler zaten siyasi parça yayımlamıyoruz. Bize aylık yasak listesi ulaştırılması rahatsız edici" diyerek ifade etti.
Yurttaş heyetinin görüşmesini Başbakan Erdoğan'ın yarın Diyarbakır'a gelmesi itibarıyla olumlu bulan Dalgıç, Diyarbakır ziyaretiyle ilgili düşüncelerini de şöyle açıkladı :
"Etkili olacağına inanıyorum. Ancak barış sürecinde, Başbakan'ın gezisinde, burada halkın seçtiği Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve alt kademe belediye temsilcilerinin günlük ziyaret programında olmayışı, halkta rahatsızlık uyandırdı.
Barış ve AB sürecinde aslında Kürtlerin isteyip de devlet sağlamayacağı bir ihtiyaç kalmadı. Büyük zorluklar ve engeller zaten aşıldı."
Çalışlar : Kürtçe yayın 7 ay oyalandı
Başbakan ile görüşen aydınlardan gazeteci Oral Çalışlar, Erdoğan'a, Uyum Yasaları'na rağmen, RTÜK'ün yerel televizyonların Kürtçe yayın ile ilgili taleplerini 7 aydır sudan bahanelerle oyaladığını ve bu yayınlara fırsat vermediğini söyledi.
Başbakan'sa, bu konunun yeni RTÜK heyetince önümüzdeki günlerde çözüleceğini umduğunu ifade etti.
Yerel medya "profil araştırması" bekliyor
Reformların Avrupa Birliği Uyum Yasaları ile başladığı Şubat 2002'den beri Türkçe dışı dil ve lehçelerde yerel ve bölgesel medya yayınında yol alınamadı.
Son olarak, 25 Ocak 2004'te yayımlanan yönetmelikle, kamu ve özel ulusal medyaya bu dillerde yayın izni verildi, yerel ve bölgesel medya için profil araştırması şartı getirildi.
Kürtçe yayın için bir buçuk yıl önce başvuru yapmış olan yerel yayın kuruluşları halen yayın izni bekliyor. (EÖ/TK)