Avesta Tiyatro grubunun kurucusu ve genç oyuncusu Aydın Orak tarafından Kürtçeye uyarlanan Gogol’un "Bir Delinin Güncesi" eseri Stockholm’de sahnelendi.
Daha çok tiyatroya meraklı Kürt çevrelerin izlediği tek kişilik tiyatronun oyuncusu Aydın Orak izleyicilerden büyük ilgi gördü. Önümüzdeki aylarda gazeteci yazar Musa Anter’in bir çalışmasını da sahneleyecek olan Avesta tiyatro grubu burdaki başarısı ile İsveç Devlet Tiyatroları tarafından (Riksteatern) önümüzdeki yılın davetli grupları listesine alındı.
Eğer bir değişiklik olmazsa 2009 programında Tiyatro Avesta İsveç'in diğer kentlerindeki Kürt izleyicileri ile buluşabilecek.
Stockholm'de Kürtçe tiyatro
PER-Kürd ve ABF (Almän Bildning För Folket) ortaklaşa çalışması ile Stockholm’e davet edilen "Bir Delinin Güncesi/ Rojniviska Dineki" oyunu daha önce İstanbul, Diyarbakır ve Irak'ın Kürt bölgesinde sahnelenmişti.
Oyunun yönetmeni Cihan Şan ve oyunun teknik kadrosu Stockholm’deki bu ilk gösteriye finans problemi dolayısıyla gelemediler.
Stockholm’deki bazı Kürt aydınları "Oyun boyunca dil hem cok berak hem de cok akıcı kullanılmış. Tek kişilik oyun olmasına rağmen sıradan vatandaşların bile hiç sesini çıkarmadan sonuna kadar ilgiyle izlemesi bizi çok heyecanlandırdı. Bu delinin Kürtçe'sini de kendisinide çok sevdik!" yorumunda bulundular.
"Rojniviska Dineki" ve oyunun tek oyuncusu ortaya nasıl çıktı?
"Tiyatro Özgürlüktür!" diyor Aydın Orak. Henüz 26 yaşında. Tiyatro çalışmalarına 11 yıl önce başlamış. İlk önce amatör dernek çatılarında sonra profesyonel anlamda katıldığı kurslar ile kendini zenginleştirmiş. İstanbul'da en son katıldığı Peter Brook tiyatro atölyesi çalışmaları onun için apayrı bir önem taşıyor.
Orak tiyatroya başladığında uzun süre bir yandanda tekstil ve trikotaj işçisi olarak çalışmış. Son yıllarda dil ve tiyatro çalışmaları dolayısıyla Kürt Medyasında televizyon programı yapımcısı ve kültür-sanat üzerine eleştri ve tanıtım yazıları ile de tanınıyor.
Genelde imkansızlıklar nedeniyle tek kişilik oyunlar üzerine çalışmalar yapmaya zorlandıklarını belirten genç oyuncu "Tiyatroyu özgürleşmek ve özgürleştirebilmek için yapıyorum" diyor. (ŞNS/GG)
* Fotoğraflar: Shirvan Nuray Sarıkaya