Seçim yasasındaki değişiklikleri görüşen Meclis Anayasa Komisyonu, seçimlerde Türkçe'den başka dillerde sözlü propaganda yapılabilmesine olanak tanıyan değişikliği kabul etti.
Değişiklik yasalaşırsa, siyasi partiler ve adaylar seçim döneminde, "cumhuriyetin Anayasada belirtilen temel niteliklerine, devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne aykırı olmamak şartıyla" Türkiye'de günlük yaşamda geleneksel olarak kullandıkları yerel dil ve lehçelerde de sözlü propaganda yapabilecek. Ancak "Radyo ve televizyonlarda yapılacak propaganda yayınlarıyla, diğer seçim propagandalarında Türkçe'nin kullanılması esas olacak."
BDP dışında seçim barajının düşürülmesine evet diyen yok
Komisyon görüşmelerinde Barış ve Demokrasi (BDP) Partisi Milletvekili Hamit Geylani'nin seçim barajının yüzde 10'dan yüzde 3'e düşürülmesi önerisineyse evet diyen olmadı. CHP ve MHP milletvekilleri çekimser oy kullanırken AKP milletvekilleri "ret" oyu verdi. AKP'li Burhan Kuzu, dünyada seçim barajının yüzde 3-5 arasında uygulandığını, ancak Türkiye'de uygulanırsa sürekli koalisyon hükümetleri olacağını söyledi. Kuzu'nun "İnşallah Türkiye bu barajları bir gün kaldırır" demesi, gülüşmelere neden oldu.
Komisyonun kabul ettiği değişikliklerden bazıları şöyle.
Seçim büroları: Kamuya ait bina ve tesisler dışında kalan yerlerde seçim büroları açılabilecek. Seçim bürosu olarak kullanılamayacak yerler arasına banka ve üretici birliklerine ait tesisler de alındı. Seçim bürolarında görüntülü ve sesli propaganda yapılabilecek, saat 23:00'e kadar halka açık faaliyette bulunulabilecek.
Açık yerlerde günbatımından sonra propaganda: Açık yerlerde, güneşin batmasından sonra da propaganda yapılabilmesinin yolu açılıyor. Güneşin batmasını takiben 2 saat daha propaganda sürebilecek.
E-posta ve SMS'le propaganda yasak: Yurttaşların elektronik posta adreslerine gönderilecek mesajla, taşınabilir veya sabit telefonlarına sesli, görüntülü, yazılı mesaj göndermek suretiyle propaganda yapılamayacak.
Anket: Kamuoyu araştırmaları ve anketlerinin kim tarafından, kaç denekle yapıldığı ve kim tarafından finanse edildiğinin açıklanması zorunlu olacak.
Plastik, şeffaf sandık:Tahta oy sandıkları tarihe karışıyor. Sandıklar şeffaf, ısıya ve kırılmaya dayanıklı sert plastikten olacak. Oy zarflarının boyutu da büyüyor.
Kimlik numarasız belgeyle oy kullanılabilecek: Üzerinde TC Kimlik Numarası bulunmayan belgeyle de oy kullanabilecek. Seçmen bilgi kağıdının ve TC Kimlik Numarasını ispata elverişli, Yüksek Seçim Kurulu tarafından ilan edilen belgenin gösterilmesi yeterli olacak.
Oy pusulaları: Pusulada siyasi partilerin adayları yazılmayacak. Partinin adı, kısaltması, genel başkanının adı yazılı olacak. Siyasi partilerin ardından bağımsız adayların adları yer alacak.
Adaylık: Kamu kurum niteliğindeki meslek kuruluşları, sendikalar, kamu bankaları ve üst birliklerin yönetim, denetim kurullarında görev alanlar da görevinden ayrılmak zorunda olacak. (TK)