Mısır Çarşısı'nda meydana gelen patlamayla ilgili devam eden davanın bugün görülen duruşmasında Pınar Selek'in yargılanmasına devam edildi.
Adli tatil sebebiyle geçici mahkeme heyetinin baktığı duruşma usul eksikliklerinin tamamlanması için 22 Kasım tarihine bırakıldı.
Yaklaşık 14 yıldır devam eden ve mahkemenin Selek hakkında üç kez beraat kararı verdiği davada Yargıtay 9. Ceza Dairesi beraat kararlarını reddetmiş, Yargıtay Ceza Genel Kurulu da bunu onaylamıştı.
Son olarak İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi Selek hakkında verdiği beraat kararında direnmesine rağmen savcılık makamı yeni bir mütalaa vererek Selek'in müebbet hapsini istemişti.
Selek'in üçüncü kez yargılandığı davanın bugün saat 10.00'da Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'nde görülen altıncı duruşmasına başka bir suçtan hükümlü sanık Maşallah Yağan getirildi. Duruşmaya Selek ve diğer sanıklar katılmadı.
Mahkeme başkanı Vedat Yılmaz Abdurrahmanoğlu ve duruşma savcısı Nuri Ahmet Saraç'ın adli tatil sebebiyle izinde olması nedeniyle bugünkü duruşmaya hakim Mehmet Erdoğan ve savcı Mehmet Akif Ekinci katıldı.
Savcı Ekinci, "geçici olarak duruşmaya çıktığımızdan dolayı iddia makamının esas hakkındaki mütalaasına katılıp katılmama konusunda karar verebilmemiz için dosyanın tarafımıza verilmesini talep ediyoruz" diye konuştu.
Selek'in avukatlarından Akın Atalay mahkeme heyetinin duruşmaya geçici olarak çıktığını bildiklerini ve esas karar hakkında savunmalarını da daha önce sunduklarını ifade etti.
Atalay, " Şubat 2011'de verilen bir beraat kararı var. Savcılığın mütalaaya karşı görüşünden sonra biz de gerek gördüğümüz takdirde beyanda bulunacağız" dedi.
Sanık Yeğen ise bugüne kadarki duruşmalarda Türkçe savunma yaptığını ancak Türkçe olarak kendini tam olarak ifade edemediğini belirtti. Kürtçe savunma yapmak istediğini söyleyen Yeğen, Kürtçe tercüman talep etti.
Mahkeme heyeti Yeğen'in bugüne kadar gerçekleşen duruşmalarda Türkçe savunma yapması nedeniyle aslında Türkçe bildiğini ve bu yüzden talebinin karşılanamayacağını açıkladı.
Dosyanın esas hakkındaki mütalaaya katılıp katılmama konusunda beyanda bulunmak üzere savcıya verilmesine karar veren mahkeme, sanıkların savunmalarını yapmaları için de süre verdi. Duruşma usul eksikliklerinin tamamlanması gerektiği gerekçesiyle 22 Kasım'a bırakıldı.
Bugün görülen duruşmaya birçok akademisyen ve gazeteci ile birlikte hak savunucuları, kadın örgütleri, LGBT üyeleri de katıldı.
"Bu dava işkenceye döndü"
Selek'in kardeşi ve avukatı Seyda Selek ise duruşma sonunda bianet'e yaptığı açıklamada, bu davanın 14 yıldır devam ettiğini ve başta Selek olmak üzere tüm sevenleri için bir işkenceye döndüğünü ifade etti.
Mahkemenin defalarca beraat kararı verdiğini hatırlatan Selek, savcılığın verdiği mütalaayı doğru bulmadıklarının altını çizdi.
Selek'in beraat edilmesi için uzun yıllardır faaliyet gösteren Hala Tanığız Platformu da duruşma sonunda yaptığı yazılı açıklamada, Selek'in şahsında adalet talebinin hâlâ aynı kararlılıkla sürmekte olduğunu belirtti.
Selek'in arkadaşı ve Selek'e özgürlük için gerçekleştirilen çalışmalarda etkin rol alan Karin Karakaşlı da bu davanın Türkiye için sembolik bir öneminin olduğuna değinirken Selek için adalet talep etmenin onun şahsında herkes için adalet talebi olduğunu söyledi.
Selek'in tüm insan hakları mücadelelerinde aktif rol aldığını ve bu yüzden de onu her kesimden insanın sevdiğini söyleyen Karakaş, bu davanın halen devam ediyor olmasına çok üzüldüklerini ifade etti. (SA/AS)