RÜTK, kapatmaya gerekçe olarak Aralık 2002 ve Ocak 2003 te iki bölüm olarak yayınlanan "Kürt Dili ve Edebiyatı Tarihi" programını gösterdi. RTÜK kararında, "yayın ilkesine aykırılığın" tekrarı halinde radyonun süresiz kapatılacağı ve lisansının iptal edileceği uyarısı da yaptı.
Kürtçe sözlü müziklerin yayınlandığı programlarların da 3984. sayılı kanundaki "Türkiye Cumhuriyetinin varlık ve bağımsızlığına, devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütünlüğüne, Atatürk ilke ve inkılaplarına aykırı yayın yapılmaması" ilkesine de aykırı olduğunu açıkladı.
RTÜK'ün 12 Haziran'da tebliğ edilen yazısına göre, Radyo Dünya 10 Temmuz tarihinden itibaren 1 ay süreyle kapalı kalacak.
"Kürtçe müzik çalınabilir"
Dünya Radyo Genel Yayın Yönetmeni Sabri Ejder Öziç, Avrupa Birliği'ne (AB) uyum amacıyla Anayasa'da yapılan değişikliğin Kürtçe yayın hakkı tanığını söyleyerek, RTÜK'ün kararında programın içeriğinin suç unsuru taşıdığına ilişkin bir ifade olmadığını vurguladı.
Programı yayınladığı için 6 aya kadar hapis istemiyle yargılanan Öziç, mahkemenin, RTÜK yönetmeliğinin iptali için Danıştay'a açtıkları davanın sonucunu bekleme kararı aldığını ifade etti.
Kürtçe müzik yayınladıkları gerekçesiyle RTÜK'ten uyarı cezası alan Radyo Dünya, kurul hakkında uyarıyı geri çekmesi için Ankara 5. İdare Mahkemesi'ne dava açmış, mahkeme, "Türkçe yayın akışı içinde Kürtçe müzik parçalarının çalınmasının, radyo televizyon yayınlarının Türkçe yapılması ilkesine aykırılık oluşturmayacağına" karar vermişti. (ÖG/NK)