Diyarbakır'ın Yenişehir ilçesinde bir parka verilen Merwani isminin kaymakamlık tarafından kanunlara aykırı olduğu gerekçesiyle yasaklanmasını Belediye Başkanı Selim Kurbanoğlu bianet'e değerlendirdi.
"Tamamen tarihe mâl olmuş bir devlet ismini yaşatmak, hatırlatmak amacındaydık" diyen Kurbanoğlu, Türkiye'de Kürtçe dışında tüm dillerde isimlerin ve kurumların bulunduğuna, bu yasakların ise yalnızca Kürtçeyle ilgili olduğuna dikkat çekti.
"Gerekçe gösterilen ilk husus, adres ve numaralamaya ilişkin yönetmeliğin 24. maddesinde "mahalle, sokak, cadde, bulvar, meydan ve benzeri yerlerin adları anayasanın temel ilkelerine, yürürlükteki mevzuata, genel ahlaka aykırı, ayrımcılığa ve bölücülüğe yol açabilecek nitelikte tespit edilemez, hükmü; ikincisi ise Türk Harflerinin Kabul ve Tatbiki Hakkında Kanun'a göre Türk harfleri arasında "w" harfinin bulunmaması olarak bildirildi."
"TRT Şeş de suç işliyor"
TRT 6'nın 24 saat Kürtçe yayın yaptığını da hatırlatan Kurbanoğlu, TRT-6'da hem "w" hem de "x" ve "q" harflerinin sürekli olarak kullanıldığını belirtti.
Kurbanoğlu, "eğer Merwani ismi yasal değilse aynı suçu TRT 6 veya Show TV'de işliyor. Ayrıca birçok yerel kanalın da bu tür yayınlar yaptığı bilinen bir gerçek" sözleriyle iptal kararını kabul edilemez bulduğunu dile getirdi.
"Kürtçenin dışındaki diller için herhangi bir kısıtlama yok. Benim şahsi fikrim, Kürtler dışındaki herkese Kürtçe de serbest aslında. Ama Kürtçeyi Kürtler kullanmak isteyince sorun teşkil ediyor."
Devletinki yasal, Kürtlerinki değil
AKP hükümetinin Kürtçe ile ilgili yaptığı açıklamalara da değinen Kurbanoğlu sözlerine şöyle devam etti. "AKP hükümeti ileri demokrasiden dem vurarak Kürtçe'yi de seçmeli ders statüsüne kavuşturdu.
Kullanılması yasak olduğu iddia edilen 'w, q, x' harfleri olmadan nasıl bir sihirbazlık yaparak bu seçmeli Kürtçe dersini uygulamaya koyacak çok merak ediyorum doğrusu.
Merwani ismindeki 'w' harfinin Türkçe olmadığı gerekçesiyle kullanılamayacağını söyleyen devlet, Kürtçe seçmeli derslerde bahsi geçen harfler olmadan nasıl eğitim verecekse gelsin bize de anlatsın."
"Kayapınar ilçesindeki Cegerxwîn Gençlik ve Kültür Merkezi de geçtiğimiz günlerde mahkeme kararıyla yasaklandı. Ama dün akşam TRT 6'da yayınlanan Rewi(Yolcu) isimli programda Kürtler için önemli bir yeri olan şair Cegerxwîn'in köyüne gidilerek orada Cegerxwîn'in edebi hayatı ve şiirleri konuşuldu. Şimdi bu durumu nasıl izah edebiliriz. Gençlik ve Kültür Merkezi'ne ismi verilince yasal olmayan şey, devlet kanalında nasıl yer alabiliyor? Devlet yapınca yasal, Kürtler yapınca illegal mi oluyor?"
Konuyla ilgili mahkemeye başvurma haklarının bulunduğunu ancak mahkemeden de farklı bir sonuç çıkacağına inanmadığını dile getiren Kurbanoğlu, mahkemeye başvururlarsa kararın açıklanmasının bir yıla kadar uzayabileceğini kaydetti. Bu konuda toplantılar sonucunda karar vereceklerini söyledi.
Ne olmuştu?
Yenişehir Belediye Meclisi, mart ayında aldığı karar neticesinde ilçe merkezinde yapımı tamamlanan parka Merwani ismini verdi.
Merwani, 990-1085 yılları arasında bölgede hüküm sürmüş, merkezi Diyarbakır olan bir Kürt devletinin ismi. Tarihsel açıdan Kürt halkı için önemli bir değer taşıyan Merwani'nin isminin Yenişehir ilçesindeki bir parka verilmesini kararlaştıran belediye meclisi, kararı onaylanmak üzere ilk önce Yenişehir Kaymakamlığı'na gönderdi.
Kaymakamlık Merwani isminin içerisinde Türkçe olmayan karakterler olması nedeniyle bu ismin kullanılmasının anayasaya aykırı olacağını gerekçe göstererek belediye meclisinin kararını iptal etti.
Kaymakamlığın belediyeye gönderdiği karar metninde Merwani isminin adres ve numaralamaya ilişkin yönetmeliğin 24. maddesine ve Türk Harflerinin Kabul ve Tatbiki Hakkında Kanun'a uygun olmadığı için iptal edildiği belirtildi.
Yenişehir Belediyesi, geçtiğimiz gün Merwani Parkı'nda yaptığı basın açıklamasıyla kaymakamlığın kararını protesto etti. Yenişehir Belediye Başkanı Kurbanoğlu ve belediye meclis üyeleriyle BDP il ve ilçe yöneticilerinin katıldığı basın açıklamasında iptal kararının hukuki olmadığı ifade edildi. (SA/YY)