Bianet'e konuşan Kaya, devletin böyle bir çalışmayı sivil inisiyatiflere bırakmasından ve ekonomik güçlüklerden yakındı, fakat, kurs açılışını tüm güçlüklere rağmen 2002-2003 öğrenim döneminin ikinci yarısına yetiştirmeyi amaçladıklarını söyledi.
Kimse açmayınca Enstitü devreye girdi
Kaya, esas çalışma alanı Kürtçe öğrenim vermenin dışında, dilde öğrenim için altyapı ve kalifiye eleman yetiştirmek olan Enstitü'nün Kürtçe kursu için girişim yapmasını da "mecbur kalmak"la açıkladı:
"Kürtçe öğrenim konusunda herhangi bir kesimden girişim olmaması, Enstitü'nün kurs için 'mecburen' çalışma başlatmasına neden oldu."
Kaya, kurs için öğretmen sorunu yaşamayacaklarını, kendileriyle doğrudan ilişkiye geçebilecek en az 500 öğretmen olduğunu belirtti, Kürtçe kursuna ilginin düşük olacağı yorumlarına da tepki gösterdi:
"Enstitümüze bizzat gelerek, telefonlarla, e-maillerle kurs için bilgi isteyen, şimdiden başvurmak isteyen birçok kişi var."
Hedef; üç gruptan 120 kişi
Kaya'nın verdiği bilgilere göre İstanbul Kürt Enstitüsü'nün açacağı kursta haftada üç grup ders görebilecek. Bunlar; hafta içi gündüz, hafta içi akşam ve hafta sonu olarak ayrılacak. Buna göre ilk aşamada enstitü en az 120 öğrenciye Kürtçe öğretmeyi hedefliyor.
Kürt kurumlarının Kürtçe öğrenim konusunda ilgisiz olduğunu savunan Kaya, bu kurumların Enstitü'ye destek vermemelerini de eleştirdi:
"Şimdiye kadar herhangi bir Kürt kurumu bize destek vermedi. Telefonla bile arayıp destek veren yok. bu konuda bir tuhaflık var."
Ülgen vazgeçti
English Fast dil okulları sahibi Nazif Ülgen dün, Milli Eğitim Bakanlığı'nın "farklı dil ve lehçelerin öğrenilmesi" hakkındaki yönetmelikte belirlenen koşulların "ağır olması" gerekçesiyle kurs açmaktan vazgeçmişti. (HA/BB/NK)