Geçtiğimiz yılın Kasım ayında İstanbul Üniversitesi'nde öğrenim gören öğrenciler tarafından başlatılan kampanya, kısa sürede Türkiye'deki diğer üniversitelere de yayılmış, yaklaşık olarak 16 bin öğrenci Kürtçe'nin seçmeli ders olması talebiyle rektörlüklere dilekçe vermişti. Verilen dilekçelerden yaklaşık 7 bin'i üniversite rektörlükleri tarafından alınmamıştı.
Öğrenciye "yardım yataklık" suçlaması
Dilekçe nedeniyle öğrenciler birçok zorlukla karşılaştı. www.anadil.org sitesine göre 76 öğrenci dilekçe verdiği için tutuklandı. Sitede yer alan bilgilere göre "PKK'ya yardım ve yataklık" gerekçesiyle tutuklanan öğrenci sayısı ve öğrenim gördükleri üniversiteler şunlar:
İstanbul Üniversitesi'nde 4, Uludağ Üniversitesi 1, Yüzüncü Yıl Üniversitesi 16, Çanakkale On sekiz Mart Üniversitesi 9, İnönü Üniversitesi'nde 17, Kocaeli Üniversitesi 2, Mustafa Kemal Üniversitesi 7, Hacettepe Üniversitesi 1, Çukurova Üniversitesi 1, Fırat Üniversitesi 2. Ayrıca hangi üniversitelerden olduğu belirlenemeyen 16 öğrenci daha dilekçe verdiği gerekçesiyle mahkeme kararıyla tutuklandı.
Dilekçe veren 2414 öğrenci hakkında soruşturma başlatıldı, 95 öğrenci okuldan atıldı ve 1350 öğrenciye bir hafta ile bir yıl arasında değişen ceza verildi.
Üniversitelerde öğrenci tasfiyesi
Türkiye İnsan Hakları Vakfı'nın (TİHV) 2002 İnsan Hakları raporuna göre birkaç üniversitede verilen cezalar şöyle:
* İstanbul Üniversitesi Rektörlüğüne "Kürtçe seçmeli ders olsun" talebiyle dilekçe verenlerden 30 öğrenci okuldan atıldı, 38 öğrenci de iki dönem okuldan uzaklaştırıldı.
* Marmara Üniversitesi'nde 46 öğrenci 6 ay, 34 öğrenci 1 ay uzaklaştırma, 23 öğrenciye de kınama cezası verildi.
* Malatya İnönü Üniversitesi'nde 20 öğrencinin okulla ilişiği kesildi, 14 öğrenciye 1 yıl uzaklaştırma cezası verildi.
* Yıldız Teknik Üniversitesi'nde 8 öğrenciye "okuldan uzaklaştırılma" cezası verildi.
* Van 100.Yıl Üniversitesi'nde 24 öğrenci okuldan atıldı, 21 öğrenciye 6 ay, 387 öğrenciye de 1 hafta okuldan uzaklaştırma cezası verildi. Uzaklaştırma cezaları sınav dönemine denk geldiği için öğrenciler birer dönem kaybına uğradı.
* Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörlüğü'ne dilekçe vererek Kürtçe'nin seçmeli ders olarak okutulması talebinde bulunan 9 kişi okuldan atıldı, 116 kişi 6 ay, 200 kişi ise 1 ay okuldan uzaklaştırma cezası aldı.
* Çukurova Üniversitesi öğrencilerinin 21'inin üniversite ile ilişkisi kesilirken, 66'sı da okuldan uzaklaştırıldı
* Afyon Kocatepe Üniversitesi'nde 49 öğrenci okuldan uzaklaştırma cezası aldı.(NK)