Haberin Kürtçesi için tıklayın
Atölye BIA’nın Botan International ile birlikte düzenlediği ve 20 Şubatta başlayan Kürtçe Hak Odaklı Habercilik Atölyesi Hatice Kamer, Ferid Demirel ve Murat Bayram’ın verdiği derslerle sona erdi.
25 Şubat günü BBC Türkçe ve Amerika’nın Sesi muhabiri Hatice Kamer, İzlenim ve gözlem haberleri nasıl hazırlanır? konusu hakkında konuştu.
“Bu tür haberlerde insan ve insan hikayeleri olmalı” diyen Kamer şu hususları anlattı:
“Habere gittiğinizde oranın atmosferini iyi anlamanız gerekiyor. Gözünüzü bir kamera gibi kullanmalısınız. İnsanlarla konuşun. Onların gözlerinin içine bakın. Eğer insanlar sizin samimi olduğunuzu anlarlarsa, onlar da size samimi davranır.”
Gözlem ve izlenim haberlerinin nasıl bir metodla hazırlanması ve takip edilmesi ile ilgili de bilgiler verin Kamer “bu tür haberlerde tarih var, sinema var, hikaye var, sosyoloji var, edebiyat var” dedi.
Hatice Kamer ayrıca bu tür haberciliğin Kürt ve Türk medyasında çok fazla olmadığını belirtti.
Kültür Sanat haberciliği nasıl yapılır?
27 Şubat günü bianet kurdî editörü Ferid Demirel kültür sanat haberciliğinin nasıl yapıldığı ve nasıl yapılması gerektiğini anlattı.
Kürt ve Türk medyasında bu tür haberciliğe yeterince önem verilmediğini söyleyen Demirel, bu haberlerin daha çok bir araç olarak görüldüğünü kaydetti. “Bu durumdan kaynaklı Kürt medyasında bu tür haberlerin çok geniş ve derin bir şekilde ele alınmadığını görüyoruz. Bu alanda uzmanlaşmış isimler değil de herkesin bu tür haberleri yapabileceği gibi bir yaklaşım var. Ancak bunun için bir uzmanlık gerekiyor. Bu tür haberleri yapmak isteyenlerin bu alanla ilgili geniş bilgi sahibi olması gerekiyor.”
Demirel ayrıca Kürt medyasında dünyadan kültür sanat haberlerinin yapılmadığını belirterek bunun bir eksiklik olduğunu kaydetti.
Uluslararası habercilikte 10 etik kuralı
28 Şubat günü ise Murat Bayram uluslararası habercilikte 10 etik kuralına dair bilgiler paylaştı.
Bayram her haberin ardında bir matematik olduğunu söyleyerek uluslararası medyada haber hazırlanırkan 10 etik kurala göre hareket edildiğini belirtti.
Bunları “1-Doğrulama, 2-Tarafsızlık. 3-Orijinal olma. 4-Bütün bilgilerin yayınlanması, 5-Açıklık. 6-Adil olmak. 7-Sınırlama ve otokontrol 8-Hak odaklı olmak 9-Hesap verebilirlik. 10-Zayıf olanın güçlendirilmesi” olarak ifade eden Bayram bu 10 kuralın Türk ve Kürt medyasında yeterince işlenmediğini belirtti.
İlk üç kuralın bilgi toplama süreci ile ilgili olduğuna değinen Murat Bayram, dört, beş ve altıncı kuralların haber hazırlama süreci, yedi, sekiz, dokuz ve 10. Kuralların ise izleyici, dinleyici, okuyucunun hakları ile ilgili olduğunu dile getirdi.
Murat Bayram ülke ve dil farkı olmaksızın bu kuralların uluslararası medya kuruluşlarında kullanıldığını söyledi.
Atölye 20 Şubat'ta başladı
20 Şubat'ta bianet kurdî editörü Ferid Demirel'in "bianet Kurdî'de hak odaklı habercilik nasıl yapılıyor?" başlığı ile başlayan Kürtçe Hak Odaklı Habercilik Atölyesi, aynı gün JinNews Haber Müdürü Safiye Alagaş'ın "Kadın Odaklı Habercilik ve JinNews Deneyimi" konu başlığı ile devam etti. 22 Şubat'ta ise gazeteci Murat Bayram'ın "İnsan yaşam öykülerini odağına alan haberlerde yapı nasıldır? Hangi teknikler kullanılmalıdır?" konusu ile atölye devam etti.
24 Şubat'ta ise gazeteci Sertaç Kayar'ın "hak odaklı haber fotoğrafçılığı nasıl yapılmalı?" konusu ile devam etti.
(FD)
Atölye BİA hakkında |
IPS İletişim Vakfı/bianet'in Atölye BİA adıyla düzenlediği habercilik seminerleri medyanın farklı birimlerinden gazetecilere, işsiz bırakılmış gazetecilere, iletişim fakültesi öğrencilerine ve gazetecilik yapmak isteyen herkese açık. Atölye BİA programları hak, toplumsal cinsiyet ve çocuk odaklı habercilikle barış gazeteciliği perspektifi ve tercihiyle temel gazetecilik, haber fotoğrafçılığı, yargı haberciliği, araştırmacı gazetecilik, yeni medya, görselleştirme araçları, dijital güvenlik gibi alan ve temalar üzerinden kuruluyor. Atölye BİA ile birlikte IPS İletişim Vakfı’nın 2002-2007 aralığında düzenlediği temel gazetecilik, kadın, çocuk, insan hakları odaklı habercilik eğitimleri ve 2008-2017 aralığında gerçekleştirilen Okuldan Haber Odası programları yıl içine yayıldı ve gazetecilere ve ilgilenen herkese açık hale geldi. Haziran 2018'de başlayan Atölye BİA programında, Aralık sonu itibariyle 8 atölye (7-13 Haziran Gazeteciler İçin Yeni Medya, 16-25 Temmuz Gazeteciler İçin Haber, 2 Eylül Kürtçe Habercilik ve Çeviri, 7-9 Eylül Haber Fotoğrafçılığı ve Fotoröportaj, 17-26 Eylül Çevre ve Kent Haberciliği, 1-8 Ekim Yargı Haberciliği, 15-23 ve 8-16 Kasım Gazeteciler için Haber Atölyeleri) 101 kişinin katılımıyla gerçekleştirildi. 2019 yılında ise farklı tarihlerde (11-18 Şubat, 20-27 Şubat, 14-21 Haziran, 22-29 Temmuz, 2-10 Eylül, 5-13 Aralık) altı "Temel Gazetecilik Atölyesi", yine farklı tarihlerde (27-28 Nisan Kürtçe Habercilik ve Çeviri, 4-5 Mayıs Dijital Güvenlik, 10-12 Mayıs Haber Fotoğrafçılığı, 13-20 Mayıs Gazeteciler Yeni Medya, 21-25 Ekim İklim Haberciliği, 11-15 Kasım Kadın-LGBTİ+ ve Yargı Haberciliği) altı tematik atölye düzenlendi. 2020 yılında düzenlenen atölyeler de şöyle; 24-28 Şubat Uygulamalı Haber Atölyesi, 29 Şubat - 1 Mart Podcast Atölyesi, 11-26 Nisan Online Kürtçe Medya Atölyesi, 16-17 Mayıs Online Podcast Atölyesi, 27-31 Mayıs ve 13-17 Haziran Online Haber Fotoğrafçılığı Atölyesi, 4-12 Ağustos ve 8-16 Ekim Toplumsal Cinsiyet Odaklı Online Haber Fotoğrafçılığı Atölyesi, 19 Ekim-2 Kasım, 16-30 Kasım ve 14-28 Aralık Temel Gazetecilik Atölyesi. Bu proje İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı (SIDA) desteğiyle gerçekleştiriliyor. |
* Atölye BİA haberleri için tıklayın.