Haberin Kürtçesi için tıklayın
Atölye BİA’nın düzenlediği Kürtçe Hak Odaklı Habercilik Atölyesi’nin ilk dersleri 20-21 Şubat tarihlerinde online olarak gerçekleşti.
Gazeteci Murat Bayram ve bianet Kurdî editörü Ferid Demirel’in kolaylaştırıcılığıyla gerçekleşecen atölyenin ilk gününde (20 Şubat) Ferid Demirel, bianet’te ve bianet kurdî de hak odaklı haberciliğin nasıl yapıldığını anlattı. Demirel, bianet’in hak odaklı habercilik perspektifi ile yola çıktığını ve bunu bir süredir bianet kurdî aracılığıyla Kürtçe olarak da sürdürdüğünü belirtti.
Demirel hem haber seçiminde hem de seçilen haberlerin içeriği oluşturulurken, hak odaklı genel başlığı altında, kadın odaklı, çocuk odaklı, LGBTİ+ odaklı, hayvan hakları odaklı, çevre hakları odaklı haberciliği hayata geçirdiklerini dile getirdi.
Ferid Demirel ayrıca bu kategorilerde Kürtçe içerik üretmenin hem Kürt medyası açısından hem de Kürt dilinin gelişimi açısından önemli olduğunu belirtti.
Aynı günün ikinci dersinde JinNews Haber Müdürü Safiye Alagaş, kadın odaklı habercilik ve JinNews’in kadın odaklı habercilik pratiğini anlattı.
Alagaş kadın odaklı habercilik yapılırken ne tür hususlara dikkat edilmesini haber örnekleri ve konu seçimi üzerinden ele alarak JinNews’in kriterlerine göre nasıl bir kadın odaklı habercilik yaptıklarından bahsetti. Safiye Alagaş haberde kullanılan ifadelerden fotoğraf seçimine kadar kadın odaklı bir habercilik anlayışı ile hareket ettiklerini söyledi.
İkinci gün
Atölyenin ikinci gününde (21 Şubat) ise gazeteci Murat Bayram, "İnsan yaşam öykülerini odağına alan haberlerde yapı nasıldır, hangi teknikler kullanılmalıdır? sorularına yanıt aradı. Bayram Kürt medyasının ve Türk medyasının uluslararası medya organlarında görülen insan öykülerini odağına alan haberlere çok fazla yer vermediğini belirterek bir fikrin haber olarak yayınlanmasına kadar olan süreçleri anlattı.
Yaptığı haberlerle insan yaşam öykülerini odağına alan haberlerde nelere dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Murat Bayram, Kürt gazetecilerin bu alana daha fazla odaklanması gerektiğini belirtti.
Atölyenin hem birinci hem de ikinci gün derslerinin ardından katılımcılar belirledikleri konu ve başlıkların nasıl haberleştireceklerini de tartıştı. Katılımcıların önerdiği konular editöryal süreçten geçtikten sonra haber olarak bianet kurdî'de yayınlanacak.
Botan International
Atölye BİA’nın yerel partner Botan International ile gerçekleştirdiği Kürtçe Hak Odaklı Habercilik Atölyesi, 28 Şubat’a kadar devam edecek.
JinNews, REUTERS, BBC, Sputnik, Botan International, Arta FM ve bianet gibi haber kuruluşlarında çalışmış olan gazetecilerin deneyimlerini paylaşacağı atölyede Ferid Demirel, Murat Bayram, Safiye Alagaş, Hatice Kamer, Sertaç Kayar ders veriyor.
(FD/SO)
Atölye BİA hakkında |
IPS İletişim Vakfı/bianet'in Atölye BİA adıyla düzenlediği habercilik seminerleri medyanın farklı birimlerinden gazetecilere, işsiz bırakılmış gazetecilere, iletişim fakültesi öğrencilerine ve gazetecilik yapmak isteyen herkese açık. Atölye BİA programları hak, toplumsal cinsiyet ve çocuk odaklı habercilikle barış gazeteciliği perspektifi ve tercihiyle temel gazetecilik, haber fotoğrafçılığı, yargı haberciliği, araştırmacı gazetecilik, yeni medya, görselleştirme araçları, dijital güvenlik gibi alan ve temalar üzerinden kuruluyor. Atölye BİA ile birlikte IPS İletişim Vakfı’nın 2002-2007 aralığında düzenlediği temel gazetecilik, kadın, çocuk, insan hakları odaklı habercilik eğitimleri ve 2008-2017 aralığında gerçekleştirilen Okuldan Haber Odası programları yıl içine yayıldı ve gazetecilere ve ilgilenen herkese açık hale geldi. Haziran 2018'de başlayan Atölye BİA programında, Aralık sonu itibariyle 8 atölye (7-13 Haziran Gazeteciler İçin Yeni Medya, 16-25 Temmuz Gazeteciler İçin Haber, 2 Eylül Kürtçe Habercilik ve Çeviri, 7-9 Eylül Haber Fotoğrafçılığı ve Fotoröportaj, 17-26 Eylül Çevre ve Kent Haberciliği, 1-8 Ekim Yargı Haberciliği, 15-23 ve 8-16 Kasım Gazeteciler için Haber Atölyeleri) 101 kişinin katılımıyla gerçekleştirildi. 2019 yılında ise farklı tarihlerde (11-18 Şubat, 20-27 Şubat, 14-21 Haziran, 22-29 Temmuz, 2-10 Eylül, 5-13 Aralık) altı "Temel Gazetecilik Atölyesi", yine farklı tarihlerde (27-28 Nisan Kürtçe Habercilik ve Çeviri, 4-5 Mayıs Dijital Güvenlik, 10-12 Mayıs Haber Fotoğrafçılığı, 13-20 Mayıs Gazeteciler Yeni Medya, 21-25 Ekim İklim Haberciliği, 11-15 Kasım Kadın-LGBTİ+ ve Yargı Haberciliği) altı tematik atölye düzenlendi. 2020 yılında düzenlenen atölyeler de şöyle; 24-28 Şubat Uygulamalı Haber Atölyesi, 29 Şubat - 1 Mart Podcast Atölyesi, 11-26 Nisan Online Kürtçe Medya Atölyesi, 16-17 Mayıs Online Podcast Atölyesi, 27-31 Mayıs ve 13-17 Haziran Online Haber Fotoğrafçılığı Atölyesi, 4-12 Ağustos ve 8-16 Ekim Toplumsal Cinsiyet Odaklı Online Haber Fotoğrafçılığı Atölyesi, 19 Ekim-2 Kasım, 16-30 Kasım ve 14-28 Aralık Temel Gazetecilik Atölyesi. Bu proje İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı (SIDA) desteğiyle gerçekleştiriliyor. |
* Atölye BİA haberleri için tıklayın.