İstanbul Şehit Aileleri Dayanışma ve Sosyal Yardımlaşma Derneği'nde (ŞADDER) Kürtçe'yi de konuşuyoruz. Erzurumlu bir Çerkes olduğunu olduğunu söyleyen Şencan Bayramoğlu, "Kürtçe'yle ilgili sorun yok. Ben bile Kürtçe sözcükler biliyorum" diyor.
12 Eylül sonrası yasakları, Kürtçe'ye baskıları anımsatınca, "Ben bir asker eşi olarak 12 Eylül'den utanıyorum. Ama onlar Türk ordusu değil, ABD'nin cunta askerleriydi."
Oğlunu kaybetmiş Halil Gürhan, "Kürtçe eğitim de radyo, televizyon da olur. Ama devlette değil, özelde" diyor. TRT Şeş'in yanlış olduğunu söylüyor.
Bayramoğlu, Çerkeslerin birçok dili olduğunu, devlet eğitimine girerse karışıklık yaşanacağını savunuyor.
Almanya'daki, Bulgaristan'daki, Yunanistan'daki Türklerin de anadilinde eğitim ya da anadili eğitimi talepleri olduğunu, bunun hayata geçtiğini, Çin'deki Şincan Uygur Özerk Bölgesi'nde ilköğretimden üniversiteye kadar anadilinde eğitim olduğunu anımsatınca da, "Kürtçe eğitimi de olabilir. Ama seçmeli ders olarak. Almanya farklı. Orada bu kadar çok dil yok. Uygur Özerk Bölgesi de öyle. Türkiye'de bir Kürdistan devleti yok ki. Sonuçta resmi dil Türkçe'dir" diye konuşuyor. (TK)