Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
Kürtçe Dijital Medya Atölyesi'nde yürütülen tartışmaların bir ürünü olarak hazırlanan Dijital Kürtçe Gazetecilik E-Kitabı yayımlandı.
Türkiye'de Kürtçe gazetecilik ile ilgili olarak eğitim veren tek Kürt kuruluşu olan Botan International, Kürtçe Dijital Medya Atölyesini 15-21 Kasım 2020’de tarihleri arasında düzenlemişti.
bianet Kütçe editörü Ferid Demirel’in de aralarında bulunduğu gazeteciler ve akademisyenler Sertaç Kayar, Murat Bayram, Gülistan K. Rençber , Ibrahim Seydo Aydogan, Mesud Muhemmed, Safiye Alagaş, Şiraz Baran, Hatice Kamer, Ali Duran Topuz, Muri Darida, Rêdûr Dîjle, Mahmut Bozarslan, Ömer Faruk Baran ve Dr. Isabel Kaser atölyede ders vermişti.
"Kürtçe gazetecilik eğitimi Türkiye’de yasak"
Dijital Kürtçe Gazetecilik Kitabı'nın editörü Murat Bayram, kitaba ilişkin bianet’e şunları söyledi:
“Başlangıçta, Kürt gazetecilerin uluslararası gazetecilik ölçülerine nasıl ulaşacağını, eğitime nasıl erişeceğini düşündük. Türkiye devleti kanunlarına göre Kürtçe medya eğitimleri yasak ama atölye kurma ve ders verme yasak değil. Bu çerçevede atölye düzenleme kararı aldık.”
“RSF destekledi”
“Atölyeyi düzenleme kararı aldığımızda, kimlerin Kürt gazetecilere ders verebileceğini tartıştık. Bu soru ardından, BBC, New York Times, VOA, AFP, Reuters, DW, MEE, SBS, WDR gibi dünya medyasından çalışan Kürtler ile bianet ve Mezopotamya Ajansı gibi ajansların Kürtçe editörlerinin olduğunu belirledik. Bu gazetecilerin hepsini Botan International’e davet ederek, kendi tecrübelerini ve kullandıkları teknikleri anlatmaları gerektiğini düşündük. Doğrusu, hiç kimse bizi geri çevirmedi ve davet ettiğimiz 14 kişinin hepsi geldi ve ders verdi.
"Bu dersler RSF’nin (Sınır Tanımayan Gazeteciler) sponsorluğunda olduğu için 15 kişilik bir sınır konulmuştu. Eğer 15 veya 20’nin üzerinde olsaydı öğrenciler ve öğretmenler arasındaki tartışma imkanları ortadan kalkardı.”
"Dijital Kürtçe Gazetecilik E-Kitabı bir klavuz niteliğinde"
"Biz sadece 15-20 kişinin bu derslerden faydalanmasını istemedik" diyen Bayram, “Bir kılavuz niteliğinde herkesin ulaşabileceği dijital Kürtçe gazeteciliği ile ilgili bir kaynak olmasını istedik. Bu çerçevede tüm ders notlarını ücretsiz bir şekilde, dijital ortamda yayınlamaya karar verdik.”
“Bianet ve Botan International Kürtçe eğitim veriyor”
Türkiye devleti tarihinde sadece altı kez Kürtçe gazetecilik eğitimi atölyelerde verildiğini ifade eden Bayram, “Bu eğitimler üç defa Bianet, üç defa da Botan International verildi.”(AY)