Kürtaj ve sezaryene yasakla ilgili yasa tartışmalarına Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Grup Başkanvekili Nurettin Canikli'den bir açıklama geldi. Hürriyet'e konuşan Canikli, "Kürtaj konusu gündemden kalktı. Bu konuda bir düzenleme Meclis'e gelmeyecek" dedi.
Sağlık, Aile ve Adalet Bakanlarının biraraya geldiği iki gün önceki toplantıda da, mevcut kürtaj süresinde değişikliğe gidilmemesi ve kürtaj oranını düşürmek için farklı tedbirler alınması üzerinde durulmuştu.
Meclis'te Sağlık Komisyonu toplantısına katılan Sağlık Bakanı Recep Akdağ ise Canikli kadar kesin konuşmadı ve hazırlanan kürtaj raporunun önümüzdeki hafta pazartesi günü Bakanlar Kurulu'na sunulacağını söyledi. Akdağ, ''Mesele kürtajın yasayla yasaklanması yada yasaklanmaması değil. Mesele, bu prensiplere uygun Türkiye'de yeni bir anlayışı hakim kılmak ve yeni düzenlemeler yapmak. Bunları elbette yapacağız'' dedi.
Sezaryen, tıbbi zorunluluk hallerinde
AKP'den Cevdet Erdöl sezaryenle ilgili hazırladığı kanun teklifini ise Meclis başkanlığına sundu. Teklif, sezaryenin yalnızca "tıbbi zorunluluk" hallerinde yapılmasını öngörüyor.
Anne veya rahimdeki bebek için tıbbi zorunluluk bulunması halinde doğum, sezaryen ameliyatı ile yaptırılabilecek. Gerekli tedbirlerin alınmasına rağmen, doğumu takiben anne veya bebekte meydana gelebilecek istenmeyen sonuçlardan dolayı hekim sorumlu tutulamayacak.
Ne olmuştu?
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Kürtaj cinayettir" açıklamasından sonra kürtaj yasasının Haziran 2012'de meclise gideceği ifade edilmişti. Erdoğan, Sağlık Bakanlığı'nın hazırlayacağı "kürtaj raporu"nun akabinde kürtajla ilgili yasa çıkaracaklarını söylemişti.
Erdoğan, ''Zaten bakanıma söyledim, kürtajla ilgili yasayı hazırlıyoruz ve bu yasayı çıkartacağız'' şeklinde konuşmuştu. Mevcut durumda yasal olarak gebeliğin 10. haftasına kadar kürtaj yapılabilirken, yasayla yasal sürenin dört haftaya indirilmesi planlanıyordu.
Dört haftalık ya da daha az süreli hamileliklerde bile kürtajın "ancak annenin sağlık durumunu tehdit eden durumlarda" geçerli olması ve tecavüz sonucu hamileliklerde dahi kürtaj yapılmaması da gündemdeydi.
AKP Merkez Yürütme Kurulu toplantısında kanun tasarısının Haziran ayı içinde meclise getirilmesini kararlaştırmıştı.
Tepkiler sonuç veriyor mu?
Bu açıklamalara kadınlar büyük tepki gösterdi. bianet'in başlattığı "Kürtaj Hakkı Kampanyası" kısa zamanda yayıldı ve toplumun tüm kesimlerinden destek gördü. "Bu Benim Kararım" diyen binlerce kadın ve erkek kürtajın neden yasaklanamayacağını anlatan mesajını fotoğraflayıp bianet'e gönderdi.
Kürtaj yasağına karşı tüm Türkiye'de kadınlar sokağa çıktı ve yasak tartışmasına derhal son verilmesi talebini yükseltti.
"Benim Kararım" galerilerine buradan ulaşabilirsiniz.
"Benim Kararım" kampanyası web sitesine gitmek için burayı tıklayabilirsiniz.
Kampanyaya Facebook üzerinden ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz. (IC)