"Kürtaj Haktır Karar Kadınların Platformu" kadınları birçok engelle karşı karşıya bırakan kürtajla ilgili uygulamalara dikkat çekmek amacıyla beş video hazırladı.
Videolarda yasal kürtaj süresinden, ceza uygulamalarına, ikna sürecinden takip ve korunma yöntemlerine kadar pek çok konuda uygulanan fiili engellemelere işaret ediliyor.
Süre
Yasaya göre kürtaj süresi 10 hafta. Oysa pek çok sağlık kuruluşu, sekiz haftadan sonra kürtaj yapmayı keyfi biçimde reddediyor.
Suçlu
Kürtaj hakkının yasal süresi 10 hafta. Ancak kimi durumlarda 10 hafta yeterli olmayabiliyor. Bu süreyi aşan kadınlar ise bir yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya getiriliyor.
Kadınların kürtaja erişimindeki engelleri gözetmeyen yasa, doğurmama tercihini suça dönüştürüyor.
İkna odası
Kürtaj olmak isteyen kadınlardan koca izni isteniyor ve kadınların kararı yok sayılıyor.
Bilgilendirme adı altında psikolojik şiddet uygulanarak annelik dayatılıyor.
Erkekler korunsun
Doğum kontrol yöntemleri çoğunlukla kadınlara yönelik geliştiriliyor.
Erkekler ise sorumluluk almıyor. Erkek egemen tıp bunu destekliyor.
Kürtaj Haktır Karar Kadınların Platformu ne diyor?
Dünyada her yıl yaklaşık 210 milyon gebelik saptanıyor. Bu gebeliklerin ancak 133 milyonu doğumla sonlanıyor. Geri kalan gebeliklerin yaklaşık yüzde 15'i kendiliğinden düşük, yaklaşık yüzde 22'si de isteyerek kürtajla sonlandırılıyor. Kürtaja yasal olarak izin verilen 1983 yılından önce kadınların çocuk düşürmek için kullandıkları yöntemler ölümle sonuçlanıyordu. Artık kadın ölümlerinde kürtajdan söz edilmiyor.
Güvenli, erişilebilir, sağlıklı kürtaj hakkının, kadınların doğurganlıkları ve bedenleri üzerindeki söz hakkının bir parçası olduğunu savunan Kürtaj Haktır Karar Kadınların Platformu taleplerini şöyle sıralıyor:
* "Kürtajın yasal süresi 12 haftaya çıkartılmalı.
* Tecavüz durumlarında kürtaj süresi en az 24 hafta olmalı.
* Kürtajda koca izni kaldırılmalı ve kadının kendi iradesi tek başına esas alınmalı.
* Kürtaj klinikleri ve hastanelerinde son tıbbi teknoloji doğrultusunda, gebeliğin sonlandırılması için konulan yasal sürenin her aşamasında, sağlıklı koşullarda kürtaj servisi sağlanmalı.
* Kadının tecavüze uğraması sonucu meydana gelen istenmeyen gebeliğin önlenmesi için gerekli doğum kontrol yöntemlerine ve araçlarına erişimin sağlanmalı, suça maruz kalınması durumunda, "savcılık izni" isteğiyle kürtaj engellenmemeli, kadının beyanı esas alınmalı, sağlıklı koşullarda kürtaj işlemi gerçekleştirilmeli. (ÇT)