Tecavüze uğramasının ardından hamile kalan 17 yaşındaki kız çocuğunun ailesinin kürtaj talebini reddeden İstanbul 5. Sulh Ceza Mahkemesi hâkimi Recep Baş, kürtajı 'cinayet' olarak yorumladı; "Cinayete alet olamam" dedi. Hakimin 10 haftayı geçtiği için kürtaj talebini reddetmesi üzerine çocuğun avukatı itirazda bulundu ve savcılığın görüşünü başvuruldu. Cumhuriyet Savcısı Salih Türkyılmaz da "Kürtaj yapılamaz" dedi.
Cinsel Şiddete Karşı Kadın Platformu'ndan Nazik Işık, tecavüz vakalarında 20 haftaya kadar kürtaj hakkı bulunduğunu vurguladı. Ayrıca karar verilirken tecavüze uğrayan kızın yaşının küçüklüğünün de göz önünde bulundurulması gerektiğini dile getirdi:
"Kız çocuğunun yaşı daha 18 olmadığı için bu konuda ebeveynlerin de söz hakkı var. Tecavüz nedeniyle gebe kalan kızın kürtaj talebinin reddedilmeyip normal prosedürün uygulanması gerekirdi. Ancak asıl cinayet bu kıza yapılan tecavüz olayıdır. Kız çocuğu hukuk yoluyla istemediği bir hamileliği sürdürmeye zorlanmıştır."
Avukat Yasemin Öz, kararı veren hâkimin Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 99. maddesinde yer alan "Kadının mağduru olduğu bir suç sonucu gebe kalması hâlinde, süresi yirmi haftadan fazla olmamak ve kadının rızası olmak koşuluyla, gebeliği sona erdirene ceza verilmez" şeklindeki ibareyi dikkate almadığını savundu.
Hâkimin gerekçesini de eleştiren Öz, "Öncelikle Hâkimin 'bu bir cinayettir' demesi kanuna aykırı. Kürtaj yasal olarak düzenlenmiştir. Buna karşın hâkimin bu kararı ve yorumu, devletin kanunlarını tanımadığı anlamına gelmektedir. Hâkim hakkında soruşturma açılmalı ve görevden alınmalı" dedi.
Öz, yasalara rağmen uygulamalarda özellikle kadın hakları konusunda bu tür kararların verilebileceğini ifade ederek, "Kadın bedeni üzerindeki tasarrufun kadına değil topluma ait olduğu düşüncesini hukuktaki uygulamalarda da görüyoruz" diye konuştu.(BT/EÜ)