Hafta sonu, kadınlar İspanya’da kürtaj yasağına karşı tüm dünyada sokağa çıkıyor.
1 Şubat Cumartesi, İspanyalı kadınlar büyük bir yürüyüşle kürtajın yasaklanmasını öngören yasa tasarısını protesto edecek. Avrupa’nun birçok şehrinde de dayanışma eylemleri düzenlenecek.
Türkiyeli kadınlar da İspanyalı kadınların kürtaj hakkı için saat 15.30’da Levent metro durağında buluşup İstanbul’da İspanya Konsolosluğu'nun önünde basın açıklaması yapacak.
Metroscopia araştırma şirketinin anketine göre, İspanyalıların yüzde 81’i kürtajı yasaklayan reformlara karşı.
Kürtaj sınırı neydi? Yasa ne getiriyor?
Şu anda İspanya’da kürtaj 14 haftalık gebeliklere kadar serbest.
İspanya’da bir süredir tartışılan ve muhafazakar hükümetin önerdiği yasa tasarısı, kürtajı sadece tecavüz sonucu hamileliklerde ve hamileliğin kadının hayati tehlikesine yol açtığı durumlar dışında yasaklıyor. Yasayla, İspanya Avrupa’da kürtaj kısıtlamalarının en yüksek olduğu ülke haline gelecek. 16-17 yaşındaki kız çocukları da kürtaj olabilmek için ebeveynlerinden izin almak zorunda olacak.
Kürtaj İspanya’da uzun süren bir tartışma. 2010’da sosyailst hükümet, kürtaj yasasındaki sınırlamaları kaldırmış, kürtajı 14 haftaya kadar serbest bırakmış, fetüsün deforme olduğu vakalar için 22 haftaya kadar kürtaj izni vermişti.
“Toplumsal gerçeklere değil ideolojiye göre yasak”
Ülkenin kürtaj kliniklerinin yüzde 98’ini toplayan şemsiye örgüt Asociación de Clínicas Acreditadas para la Interrupción del Embarazo’dan Francisca García, “Bu değişiklikler günümüzün toplumsal gerçeklerine değil, ideolojilere göre yapılıyor. Bütün veriler gösteriyor ki, İspanya’daki kürtaj klinikleri giderek azalıyor. Halkın Partisi, bunu parti içindeki sağcı fraksiyonları memnun etmek için yapıyor” diye konuştu.
García, bu yasanın “kürtaj turizmini” doğuracağından endişeli. Kürtaj için başka ülkelere seyahat etmek için yeterli parası olmayan kadınların, lisanssız, yasadışı kliniklere gitmek zorunda kalacağını ve bunun bir halk sağlığı problemi yaratacağını da belirtti.
Sol cepheden MEP’den Iratxe García Pérez “Hükümet çocukların durumunu unutmuşa benziyor. Şu anda İspanya’da doğan çocuklar açlık sınırında yaşıyor çünkü devlet kadınları çocuk doğurmak zorunda bırakıyor ama ekonomik destek vermiyor” diye konuştu.
İspanya toplumunda Katolik Kilisesi’nin önemli bir etkisi var. Nüfusun yüzde 70’i Katolik olduğunu söylüyor. Başpiskopos Antonio María Rouco Varela da kürtajın yasaklanması için çağrıda bulundu.
Sosyalist Parti Genel Sekreteri Elena Valenciano de kadın örgütleri gibi yasaya tepkili: “Bakanlar, hakimler, psikoposlar, bilim insanları anneliğimizle ne yapmamız gerektiğine karar verecek. Evet, onlar biliyor. Biz de biat edip susuyoruz. Amin!” (ÇT)