* Fotoğraf: Jivan Güner / csgorselarsiv.org
Fransa parlamentosunun alt kanadı Ulusal Meclis, kürtaj hakkının anayasal güvence altına alınmasını öngören yasa tasarısını kabul etti.
Jean-Luc Mélenchon'un kurucusu olduğu Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) partisinin sunduğu tasarı, dün (24 Kasım) oylamaya sunuldu.
Tasarı, üzerinde yapılan değişikliklerin ardından, 337 milletvekilinin oyuyla kabul edildi. 18 kişi "çekimser" kalırken, 32 kişi "hayır" oyu kullandı.
İktidardaki Rönesans partisinin de desteklediği tasarı, "hamileliğin gönüllü şekilde sonlandırılmasının" anayasal güvence altına alınmasını hedefliyor.
Meclisin alt kanadında kabul edilen yasa tasarısının yasalaşabilmesi için parlamentonun üst kanadı Senato'da da kabul edilmesi gerekiyor.
Senato'nun yasa tasarısını kabul etmesi halinde, tasarı ardından referandumla halk oylamasına sunulacak. Referandumda da yasa tasarısı lehine bir sonuç çıktığında ise kürtaj ülkede anayasal bir hak olabilecek.
"Niyetimiz açık"
Kürtaj, Fransa'da 1975 yılında kabul edilen bir yasayla suç kapsamından çıkarıldı. Fakat Fransa anayasasında kürtaj haklarını güvence altına alan hiçbir düzenleme, hüküm ya da ifade bulunmuyor.
Fransa'nın Le Monde gazetesinin haberine göre, yasa tasarısının imzacılarından LFI Partisi Grup Başkanvekili Mathilde Panot, "niyetlerinin açık olduğunu" söylemişti: "Kürtaj ve doğum kontrolüne karşı olan insanlara hiçbir şans bırakmak istemiyoruz."
Adalet Bakanı Eric Dupond-Moretti de merkez sağ hükümetin yasa tasarısını desteklediğini açıklamıştı.
Dupond-Moretti, ABD'de Haziran 2022'de kürtajı anayasal bir hak olmaktan çıkaran mahkeme kararına atıfla, "50 yıl boyunca kazanıldığı düşünülen kürtaj hakkının aslında hiç de kazanılmadığını gördük" demişti.
Toplumun yüzde 80'i destekliyor
Öte yandan, ülkede yakın zamanda yapılan bir anket, Fransa toplumunun yüzde 80'den fazlasının kürtaj hakkını desteklediğini gösterdi.
Aynı anket, katılımcıların çoğunun kürtaj hakkının anayasaya eklenmesini de desteklediğini ortaya koydu.
Fakat muhafazakar Cumhuriyetçiler (LR) partisinin çoğunlukta olduğu Senato, benzer bir yasa tasarısını Eylül ayında reddetmişti.
LR senatörleri, "Fransa'da kürtaj hakkı tehdit altında olmadığından böyle bir önleme gerek olmadığını" söylemişti. (SD)