Kürtaj Gemisi önümüzdeki hafta Fas'a gidiyor. Kürtajın yasak olduğu ülkeleri ziyaret eden gemi, Hollanda kanunlarına göre uluslararası sularda yasal olarak kürtaj yapabiliyor.
Kürtajın yasak olduğu Fas'ta hergün yüzlerce kadın güvensiz koşullarda kürtaj oluyor. Kürtaj yapan doktora 20 yıl, yaptıran kadına ise iki yıl hapis cezası veriliyor.
2008'de yapılan bir araştırmaya göre, Fas'ta her gün 600 kadın kürtaj oluyor. Rabat Üniversitesi'nden Prof. Dr. Chafik Chraibi ise 2012'de bu sayının günde 900'e kadar çıktığını söylüyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre ise Fas'ta gerçekleştirilen yasadışı kürtajların yüzde 13'ü ölümle sonuçlanıyor. Bu da her yıl ortalama 651 kadının ölmesi anlamına geliyor.
Kürtaj gemisinin Fas'a gideceği tarih ve yer 3 Ekim'de açıklanacak.
Kürtaj Gemisi nedir?
Women on Waves 1999'da güvesiz kürtajı ve istenmeyen hamilelikleri önlemek için cinsel sağlık servisleri vermeye başladı.
Hollanda kanunlarına göre kürtaj sadece Sağlık Bakanlığı'ndan lisans almış kliniklerde yapılıyor. Women on Waves üç senelik bir hukuki mücadelenin ardından, mobil tedavi odalarında ilk üç ayındaki gebelikleri sonlandırmak için Sağlık Bakanlığı'ndan lisans alıyor.
2001'den beri kürtajın yasadışı olduğu ülkelere giderek en fazla altı buçuk haftalık gebelere, uluslararası sularda ve doktor gözetiminde gebeliği sonlandırma hapları vermeye başlıyor.
Women on Waves şimdiye kadar İrlanda, Polonya, Portekiz ve İspanya'ya yelken açtı.
Women on Waves'in Portekiz'de 2004'te kurduğu telefonla yardım hattı, kürtajın yasallaştığı 2007'ye kadar faaliyetlerini sürdürdü. Derneğin yardım hatları 2008'den beri Ekvador'da, 2009'dan beri Şili'de faaliyetlerini sürdürüyor. (ÇT)
* Ayrıntılı bilgi için http://www.womenonwaves.org/