Fotoğraf: Pixabay
Amerika’da yaşayan Kürt yazılım mühendisleri iki yıldır üzerinde çalıştıkları projeyi hayata geçirerek bir bilişim okulu açtı.
Yirmi Kürt yazılım mühendisi tarafından açılan Renas Tech Bilişim Teknolojileri Okulu (Renas Tech İnformation Technology School) Amerika'da yaşayan Kürtlere eğitim verecek.
2 Şubat’ta Virginia eyaletinde açılan okulda, pandemi kısıtlamalarından dolayı dersler şu anda uzaktan eğitim sistemiyle veriliyor.
Renas Tech, dunyanın en çok rağbet gören yazılım dillerinden JAVA, Python ve JavaScripts’a odaklanmanın yanında website tasarım ve yazılım, mobil uygulama geliştirme, program ve otomasyon test alanlarına yönelik eğitim de sunuyor.
Okulun kurucu kadrosu arasında yer alan yazılım mühendisi Muhammed Erim, beş yıl önce Ağrı'dan Amerika'nın New York eyaletine eğitim amaçlı göç etmiş biri. Amerika’ya göç etmiş her göçmen gibi o da ilk süreçte birden fazla iş kolunda, düşük ücretlerle çalışmak zorunda kalmış. Erim ayrıca İngilizce eğitimini de sürdürmüş.
"Yaşadığımız sorunlar göçmenlik sürecinin parçası"
Amerika’ya geldiği ilk dönemde yaşadığı sıkıntıları göçmenlik sürecinin bir parçası olarak gördüğünü dile getiren Erim, okulu kurmaktaki amaçlarını dile getirdi:
“Amerika’ya geldiğim ilk dönemler benim için çok zor geçiyordu. Kendime daha iyi bir alan oluşturmak için sürekli araştırmalarda bulunuyordum. İlk zamanlar geniş bir sosyal çevrem yoktu ve benim durumumda olan Kürtleri aramaya başlamıştım. Bu çerçevede yaptığım araştırmalar sonuç vermişti ve benim gibi olan onlarca Kürt göçmenle tanışmıştım. Bir araya geldiğimiz bu Kürt çevresiyle, Kürtler ve kendimiz için neler yapabiliriz sorularına cevap olarak teknoloji okulu fikri ortaya çıktı.”
Renas Tech’ı yirmi kişilik bir arkadaş grubu ile beraber, ortak bir emek ve çaba ile kurduklarını belirten Erim, sözlerine şöyle devam etti:
“Amerika’ya gelmeden once yazılım ve diğer teknolojiler konusunda neredeyse çoğumuzun herhangi bir bilgisi ve tecrübesi yoktu. Bizler buradaki hayata adapte olup bir gelecek inşa etmeye çalışırken aynı zamanda kendimize bir profesyonel alan da yaratmak istiyorduk. Çünkü hepimiz yaşadığı yeri terketmek zorunda kalan her göçmen gibi kısa dönemli, ekonomik anlamda pek bir getirisi olmayan restoranlarda, AVM ve inşaatlarda çalışmak zorunda kaldık, Uber şoförlüğü yaptık. Daha sonra yazılım mühendisliği eğitimi veren üniversitelerde eğitim aldıktan sonra yazılım teknolojileri hizmeti veren şirketlerde çalışma fırsatı yakaladık.
"Bizler bu alanda tecrübe kazandıkça çalıştığımız şirketlerde de hızlı bir sekilde projelere dahil olup tecrübe kazanmaya başladık. Aynı zamanda etrafımızdaki arkadaşları da bu tür okullara yönlendirip yardımcı olmaya çalışıyorduk. Bir yıldan kısa bir sürede onlarca insanın bu alana girmesi konusunda rehberlik dersleri vererek destek olduk. Bir süre sonra arkadaşlarla bir okul kurup maddi imkanlardan dolayı böyle bir eğitim alamayan, özellikle Kürt kadınlarına, göçmenlere ve sığınmacılara destek olabileceğimize karar verdik. İşte Amerika’daki ilk Kürt bilişim okulu böylece kurulmuş oldu.”
Renas Tech bir çıkmazın sonucunda ortaya çıktı
Amerika’da yürütülen politikalardan kaynaklı son beş yılda ciddi bir göçmen ve sığınmacı sorunu yaşanıyor. Erim bu okulla birlikte göçmenlerin yaşadığı çıkmaza bir cevap olmaya çalıştıklarını belirtiyor:
“Kürt göçmenlerin çalışma sorunlarının bir çıktısı var; son dönemde bizim gibi göç etmek zorunda kalan ya da yurtdışında hayat kurmak isteyen binlerce insan Amerika ve Kanada'ya yerleşti. Çoğu arkadaşımız eğitimli ve tecrübeli, fakat her göçmen gibi hayata sıfırdan başlamak zorunda. Bizim hedefimiz bu anlamda buraya gelmiş ya da gelmek zorunda bırakılmış Kürtlerin daha güzel bir iş alanında ve geleceğe dönük bir sektörde tecrübe kazanarak kendilerine ve ait oldukları çevreye daha fazla destek olmalarını saglamak. İşte, RenasTech bu ihtiyaca cevap vermek ve bir çıkmazı ortadan kaldırmak icin ortaya çıktı. “
Rênas: Kürtçede yol gösteren demek!
Renas Tech herhangi bir sivil toplum örgütü ya da siyasi parti desteğini almadan tamamen Amerika’da yaşayan Kürtlerin bir araya gelerek kendi öz imkanları ile kurmuş oldukları bir okul. Okul maddi imkanları olmayan kadınlara, göçmenlere ve sığınmacılara burs ve ödeme kolaylıkları sağlıyor. Bilişim okulunun adı olan “Rênas”, Kürtçe’de rehber ve yol gösteren anlamına geliyor. Okul kurucuları “Rênas” ismini kendi projelerine benzer anlam taşıdığını düşünerek bu ismi veriyorlar. Yoğun ilgi ve katılım gören Renas Tech, şimdilik otuz beş kişilik sınıf mevcudiyetiyle yoğunlaştırılmış eğitim programına başladı.
Altı aylık hızlandırılmış bir eğitim programı ıle ilk öğrencilerin kabul eden Renas Tech, kayıt yapacak olan öğrencilerden herhangi bir yazılım ya da teknoloji geçmişi ve deneyimi beklemiyor. İlk etapta Kanada ve Amerika'dan öğrenci kabul eden okul, Amerika’nin dogu saatine göre hafta içi akşam saat 7 ila 10 arasında, hafta sonu Cumartesi sabah 10 ila akşam 5 arasında ders veriyor.
"Kürt toplumunun geleceği için projeler üretiyoruz"
Renas Tech bilişim okulu web sayfasında kurucular kurulu hedeflerini şöyle açıklamış:
“Renas Tech çok dinamik ve motive bir kadroya sahip. Biz enerjimizi teknolojik eğitime ve dolayısıyla Kürt toplumunun ekonomik kalkınma ve bilim alanında daha güzel bir geleceğe sahip olması icin projeler üretmeye harcıyoruz. İleriki dönemlerde hedefimiz Yapay Zeka, Big Data, Cloud Engineering(Bulut Teknolojileri) gibi alanlarında yoğunlaştırılmış hızlı eğitimler vermek. Kısa bir süre içinde, özellikle Rojava ve Avrupa'da online eğitim verilecek platformlar açmak istiyoruz. Gençlerimize alternatif bir alan açacak dinamik bir tech ekosistemi kurmak istiyoruz.”
Trump’ın göçmen karşıtı politikaları bilişim alanında açık yarattı
Amerika'ya her yıl farklı visa türleri ile binlerce göçmen geliyor. Sadece H1-B1 geçici vize kategorisinde 65 bin yüksek eğitimli yada en az bir lisans derecesine sahip olan göçmen geliyor. Bir cok eyalet yine bu visa türlerine benzer özellikte olan geçici öğrenci vizeleri (F1-M1-F3-J1) ile 1 milyondan fazla göçmen almakta. Bu vize türlerinin benzerlikleri üç ay ile on yıl gibi bir zaman diliminde Amerika’da kalmaları için veriliyor olması. Amerika'nın her yıl göçmen alma oranı değişiyor. Eski başkan Donald Trump'ın göçmen ve sığınmacı karşıtı politikalarından dolayı bilişim alanında verilen vize türlerinde yüzde on dört oranında daralma olduğu aktarılıyor. Yine aynı şekilde bu politikalar sonucunda Amerikaya sığınma talebinde bulunanların dosyaları son dört yıldır askıya alındı ve sığınmacılar bu gibi sorunlardan dolayı çalışma izni alamayıp kaçak ve zor koşullarda çalışmak zorunda kaldı. Bunların yanı sıra yine Trump dönemde binlerce göçmenin başvuruları ve talepleri reddedildi. (Kaynaklar: www.americanimmigrationcouncil.org, www.uscis.gov)
ABD’de 40 bin Kürt’ün yaşadığı varsayılıyor
Kürt Amerikan Derneği (American Kurdish Association) kurucu üyesi ve direktörü Memo Amedi, Amerika’daki Kürt nüfus dağılımı hakkında yaptığı açıklamada şu ayrıntılara dikkat çekti:
“Amerika’daki toplam nüfus için net bir rakam vermemiz şimdilik mümkün değil, ama resmi kaynakların yayımladığı raporlara göre Kürtlerin yoğunlukla yaşadığı eyaletler Tennessee eyaletinin Nashville bölgesi, San Diyago ve Kaliforniya’dır. Sadece Tennesse’de on beş bin kayıtlı Kürt nüfusu bulunmakta. Tennesse ve Kaliforniya’daki Kürtlerin çoğu 1974 ve Körfez savaşı döneminde topluluklar halinde göç etmişlerdir. Ayrıca Lincoln, Nebraska’da altı yüze yakın Ezidi Kürt ailesi bulunuyor. Bu aileler de yine aynı şekilde Körfez Savaşı döneminde Amerika’ya göç etmişlerdir.
Kürtlerin diğer eyaletlere yoğun olarak dağılımı ise Dallas, Teksas, Atlanta, Georgia, New Jersey, Connecticut, Boston, Massachusetts’dir. Nüfuslarının yoğun olduğu her eyalette toplulukları ve dernekleri bulunup ve her yıl kültür sanat etkinlikleriyle ile bir araya gelmekteler. Nüfusun büyük bir çoğunluğu ticaret ve eğitim ile uğraşmanın yanında yavaş yavaş bilişim alanına da geçişler olmakta. Günümüzdeki Kürt jenerasyonunun Amerika’ya yapmış olduğu göçlerin en büyük nedenleri ise eğitim amaçlıdır.” (DB/FD)