Haberin Kürtçesi için tıklayın
IPS İletişim Vakfı/bianet'in Zan Enstitü ile birlikte düzenlediği ve Nisan ayı boyunca sürecek olan "Kürt Yayıncılığında Dergicilik" webinar dizisi, "Kürt Kadın Dergileri ve Dergiciliği" webinarı ile devam ediyor." Nagihan Akarsel’in konuşmacı olacağı etkinlik, 28 Nisan Çarşamba günü gerçekleştirilecek.
Saat 19.00'da Zoom programı ve aynı anda bianet'in YouTube hesabı üzerinden canlı olarak yayınlanacak etkinlikte gazeteci Nagihan Akarsel Cumhuriyet tarihi Kürt kadınlarının yayınladığı gazete ve dergileri anlattıktan sonra, 1990 ve 2000’li yıllardaki kadın dergiciliğine odaklanacak.
Programda JinNews editörü Kibriye Evren kolaylaştırıcılık yapacak. Programın dili ise Türkçe olacak.
"Kürt Yayıncılığında Dergicilik" webinar dizisi, Kürt dergiciliğinin tarihini işleyerek, dergilerin Kürtlerin toplumsal, siyasal, kültürel yaşamına etkileri ve içerikleriyle ilgili tartışmalar yürütüyor.
3 Mart’ta Serdar Ay’ın "Türkiye’de Kürt Edebiyat Mücadelesinin Bir Yolu Olarak Dergiler" başlığı ile başlayan webinar dizisinde Adnan Çelik kolaylaştırıcılık yapmıştı. "2. Meşrutiyet Gölgesinde İlk Kürt Dergisi: Rojî Kurd"ün anlatıldığı ikinci etkinlikte ise Tahir Baykuşak konuşmacı, Serhat Bozkurt kolaylaştırıcı idi. Üçüncü webinarda da Ronayi Önen, Serdar Şengül’ün kolaylaştırıcılığında "Ulusal Kimlik İnşası ve Basın Bağlamında Hawar Dergisi"ni ele aldı. Dördüncü etkinlikte Adnan Çelik, Derya Aydın kolaylaştırıcılığında “Soğuk Savaş’ın Gölgesinde Avrupa'da Kürt Mücadelesi: Siyasi ve Kültürel Ağların Yaratılmasının Bir Aracı Olarak Dergiler”'i işlemişti. Dizinin beşinci bölümünde Engin Sustam, 1990’lı yıllarda yayınlanan Kürtçe dergileri ve özel olarak da Rewşen dergisini anlattı. 14 Nisan’da Süleyman Çevik, Ferid Demirel kolaylıştırıcılığında Nûbihar Dergisi’ni anlattı. 21 Nisan’da ise Gazeteci Günay Aslan yine Ferid Demirel moderatörlüğünde 1980 ve 1990’lı yıllarda yayınlanan Kürt Dergilerindeki habercilik pratiklerini anlattı.
Webinara kayıt için tıklayın.
Kürt Kadın Dergiciliği hakkında
Kürt kadınlarının yazınsal dünyaya girişi 20. Yy başlarında gerçekleşmiştir. Osmanlı imparatorluğu’nda bütün etnik ve dinsel kimliklerin ayrım gözetmeden kendini ifade ettiği Kadınlar Dünyası isimli dergide Kürt kadınları da yazmıştır. 1913 yılında çıkan dergi 1921 yılına kadar yayın hayatını sürdürmüştür. Bu derginin kurucuları ve yazarları arasında olan Kürt kadınları 1918 yılında kurulan Kürt Teali Kadın Cemiyeti’nin yayın organı olan ve ancak iki sayı çıkabilen Jîn dergisinde yazmaya devam etmişlerdir. 1932-1950 arası, kadınlar Kürt basınında yazar ve yönetici olarak yer almıştır. 1980’lerde ulus sınıf ve cins çelişkisini mücadele ve örgütlenme dinamiği ile çözmeye çalışmış, aynı zeminde dergi çalışmalarını yürütmüş ve paralelinde basın yayın çalışmalarında aktif yer almıştır. 1990’larda kadın sorunlarını eksene alan feminist yayınlar çıkmıştır. Genel bir derleme yapıldığında 1950- 2018 yılları arasında Kürdistan’ın dört parçasında ve diasporada kadınlar 100’ün üzerinde dergi, gazete, ajans ve internet sitesi ile medya alanında bir irade olmayı başarmışlardır. Bu sayının daha da fazla olma olasılığı vardır, zira sömürge altındaki dört parçada kadınların üretimleri hala gün yüzüne çıkarılmayı bekliyor.
Nagihan Akarsel hakkında
Gazeteci - Araştırmacı - Yazar. Konya Cihanbeyli doğumlu. Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nden mezun olduktan sonra Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Kadın Çalışmaları Anabilim dalında bir yıl yüksek lisans eğitimi gördü. İnternational Federation Of Journalist (İFJ), Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Çağdaş Gazeteciler Derneği ve Türkiye Gazeteciler Sendikası üyesi. Dicle Haber Ajansı’nda muhabir ve editör olarak çalıştı. Özgür Gündem gazetesi, Günlük gazetesinde köşe yazarlığı yaptı. Yeni Özgür Politika gazetesinde yazmaya devam ediyor. Özgür Kadın dergisinin kuruluş çalışmalarında yer aldı. Jineoloji Dergisi Yayın Kurulu üyesi. Demokratik Modernite ve Jineoloji dergileri başta olmak üzere çeşitli dergilerde yazıları yayınlandı. Jineoloji Akademisi bünyesinde araştırmalar yapma ve bunları kitaplaştırma çalışmaları sürüyor.
Kibriye Evren hakkında
1976 Bingöl Karlıova doğumlu. İstanbul'da başlayan öğrenim hayatı Sivas Cumhuriyet Üniversitesinde tamamlandı. Jinha, Sujin ve Jinnews'te muhabirlik yaptı. Şimdi de Jinnews'te editör olarak çalışıyor.
(FD)