Haberin Kürtçesi için tıklayın
İsmail Beşikci Vakfı tarafından üç ayda bir yayımlanan Kürt Tarihi Dergisi’nin 44. sayısı
“Ankara Hükümeti ve Şeyh Mahmut Berzenci” kapağı ile çıktı. Hüsnü Gürbey ve Muhsani Gül, bu yazıda Ankara Hükümet ve Şeyh Mahmut Berzenci yakınlaşmasına odaklanıyor.
Dergi geçen ay dosya konusu yaptığı “Kürt-Yunan İlişkileri”ni işlemeye devam ediyor. Geçen ayki dosyanın devamı olarak hazırlanan bu dosyada, Murat Issı’nın “Mevlanzade Rıfat Bey’in Atina’da Çıkardığı Gazeteler Faruk ve Cihad” ve “Piren di navbera gelên kurd û yewnan de: Xalo Emîn” (Kürtler ve Yunanlılar arasında bir köprü: Xalo Emîn), Tahirxan Giravî’nin “Şêwekar û Grafîkerê Kurd: Serhad Bapîr” (Kürt Ressam ve Grafiker: Serhat Bapîr) ve “Yunanistan’da Kürt Öğrenci Oluşumları ve Etkileri” yazıları yer alıyor.
Dergi geçtiğimiz ay Taner Akçam’ın iddiasıyla gündem olan bir konuya da yer veriyor.
Tarihçi Taner Akçam’ın soykırım öncesinde Kürt egemenleriyle Ermeni köylüler arasında geçtiğini iddia ettiği “ilk gece hakkı”na dair Fırat Aydınkaya “Bir Mitin İzini Sürmek: Kürt Toplumunda ‘İlk Gece Hakkı” adıyla bir yazısı yer alıyor.
Rohat Alakom’un “Serpêhatiya Levhayeke Kincên Rohilatê” başlıklı yazısı, aralarında Kırım Savaşı’na katılmak üzere İstanbul’a gelen ve Kürdistan kahramanı sıfatıyla anılan Fata Reş’in de olduğu figürlerin resmedildiği bir illustrasyonun macerasını hikaye ediyor. Nasruddewle Mardux’un ilk iki kısmını önceki iki sayıda yayınlanan Kürdistan teriminin tarih boyunca nasıl kullanıldığına dair çalışması bu sayıda tamamlanıyor. (FD)