Helsinki Yurttaşlar Derneği ve Empati Grubu düzenlediği "Sivil ve Demokratik Çözüm Arayışları 1-Türkiye'nin Kürt Meselesi" başlıklı toplantı geçen hafta sonu İstanbul Bilgi Üniversitesi'nin Dolapdere yerleşkesi'nde yapıldı.
Polis yoğun güvenlik önlemi aldı
Sorunun çözümünde şiddeti reddeden, yeni ve acil çözüm önerileri geliştirilmesi gereğine inanan akademisyen, gazeteci, sivil toplum örgütü temsilcisi ve siyasetçileri buluşturan toplantıya yerli ve yabancı basının ilgisi büyüktü.
Cumartesi ve Pazar günü sabah 10'da başlayıp akşama dek süren oturumların tümü yoğun katılımla gerçekleşti.
Polis yerleşke çevresinde yoğun güvenlik önlemi alırken konuşmacılar, katılımcılar ve gazeteciler iki güvenlik noktasında üst aramasından sonra içeriye alındılar.
"Yurtsever Hareket" ve Baykam yine görevdeydi
Kendilerini "Yurtsever Hareket" olarak adlandıran ve sözcülüğünü ressam Bedri Baykam'ın yaptığı grup yerleşke önünde toplantıyı protesto etti.
"Hiçbir emperyalist tuzak Kürt kardeşlerimizi bizden ayıramayacaktır", "Bu yurdun her santimetrekaresi hepimizindir" ve "Türkiye Cumhuriyeti bir bütündür, bölünemez" yazılı pankartlar açan grup adına açıklama yapan Baykam, Bizi Kürt kardeşlerimizden ayırma düşüncesini yaymak için zemin yoklayan bu üzücü girişimler şunu bilmelidir ki bu yurdun her santimetrekaresi hepimizindir ve Türkiye Cumhuriyeti'nin her kökenden vatandaşı eşit ve kardeştir" dedi.
58 konuşmacıdan sadece 12'si kadındı
İki gün boyunca süren toplam 58 konuşmacının yer aldığı 9 oturumluk toplantıda, ilk gün Kürt meselesinin tarihi arka planından örgütlenme deneyimlerine, psikolojik ve sosyal boyutlarıyla göçlerden milliyetçiliğe, Irak'ta yaşananların bölgeye etkilerine kadar bir çok ana başlık ele alındı.
İkinci gün ise, kimlik hakları, azınlık kavramı, Kürt meselesi ile ilgili devlet politikaları ve medyanın bakışı tartışıldı.
Katılımcılar arasında kadın erkek oranında bir denge olmasına karşın 58 konuşmacıdan sadece 12'si kadındı.
İki günlük yoğun bir tempoyla gerçekleştirilen konferans, hoş bir sürprizle sona erdi.
"Kimlik Hakları, Sosyal ve Kültürel Boyut" başlıklı panelin konuşmacısı olan sanatçı Nilüfer Akbal'ın Kürtçe şarkılarıyla konferansın kapanışı yapıldı.
Toplantının içinde hiç kadın bulunmayan düzenleme grubunda yer alan isimler ise şöyle: Ali Bayramoğlu, Murat Belge, Oral Çalışlar, Cengiz Çandar, Ali Değermenci, Yılmaz Ensaroğlu, Ümit Fırat, Haşim Haşimi, Şinasi Haznedar, Mustafa Karaalioğlu, Ercan Karakaş, Selahattin Kaya ve Sezgin Tanrıkulu.
Karşılıklı yalanlama
Toplantının ilk gününde gerçekleşen "Örgütlenmeler ve Deneyimler" başlıklı oturumda yayıncı Ümit Fırat ve gazeteci Sefa Kaplan karşılıklı olarak birbirini yalanladı.
Demokratik Toplum Partisi (DTP) Eşbaşkanı Ahmet Türk ise toplantının düzenleyicilerinden ve oturumu yöneten yayıncı Ümit Fırat'ın, Hürriyet gazetesinde "Şiddete destek verenleri davet etmedik. Bu nedenle Leyla Zana'yı davet etmedik" şeklindeki açıklamasına tepki göstererek "Gerçekten çok acı verici, bu konferansın katılımcıları açısından, sorunun tartışılması açısından daha başlamadan önce konferansı tartıştıracak bir noktaya taşımıştır" dedi.
Ümit Fırat da bunun üzerine "böyle bir açıklama yapmadığını" söyleyerek haberi yalanladı.
Haberi yapan gazeteci Sefa Kaplan ise "Fırat'ın bu yönde açıklaması olduğunu, kendisinde kayıtlı olduğunu" savundu. (GS/KÖ)