Kürt edebiyatının mihenk taşlarından sayılan yazar Mehmed Uzun Diyarbakır'da ailesinin ve dostlarının katılıdığı bir törenle Diyarbakır Mardin Kapı'daki mezarında anıldı.
Ölümünün 8. yılında Diyarbakır'ın Mardinkapı Mezarlığı'ndaki mezarı başında yapılan törene Kürt Yazarlar Derneği Başkanı Mehmet Yılmaz, Uluslararası PEN Yazarlar Örgütü Diyarbakır Temsilcisi Şeyhmus Diken ve arkadaşları katıldı.
Anmadan ilk olarak söz alan Mehmet Yılmaz "Kürtlerin düşmanı Kürtlerin tarihi yok diyordu. Mehmed Uzun romanları ile bunun aksini ispatladı" dedi.
Şeyhmus Diken ise "Mehmed Uzun bugün yaşasaydı Kobanê destanını yazardı. Mehmed Uzun toprağında rahat uyusun, Kürt halkının evlatları direngenlikleri ile bu destanı yazıyor. İyi ki Mehmed Uzun bu coğrafyadan geçti" dedi.
Konuşmaların ardından saygı duruşunda bulunulan anma Mehmed Uzun'un mezarına karanfiller bırakılmasıyla sona erdi.
Mehmed Uzun kimdir?
Kürtçe, Türkçe ve İsveççe yazdığı kitapları yirmiye yakın dilde yayınlanan Mehmed Uzun, 11 Ekim 2007'de 55 yaşındayken kanser hastalığı nedeniyle Diyarbakır'da hayatını kaybetmişti.
Modern Kürt Edebiyatının öncülerinden olan Uzun hakkında Türkiye'de çok sayıda dava açılmıştı. 1981'de Türkiye Yazarlar Sendikası'nın 12 Eylül'de kapatılması ve yazarların bir bölümünün tutuklanmasını eleştiren yazıları nedeniyle Türkiye vatandaşlığından çıkarıldı ve 1992 yılına kadar Türkiye'ye gelemedi.
İsveç ve Dünya Gazeteciler Birliği'nin üyesi olan Mehmed Uzun, İsveç Pen Kulübü ve Uluslararası Pen Kulüp'te aktif olarak çalıştı ve uzun yıllar İsveç Yazarlar Birliği yönetim kurulu üyeliği yaptı.
"Aşk Gibi Aydınlık Ölüm Gibi Karanlık" romanı ve "Nar Çiçekleri" adlı deneme kitabı ile ilgili olarak 2001 baharında yargılanan Uzun, her iki davadan da beraat etmesi sonucu "Bu kararı ümitle bekliyordum. Sadece kendi hesabıma değil, Türkiye hesabına bekliyordum. Umarım bu karar, demokratikleşmenin, edebiyat ve sözün mutlak serbestliğinin önünü açar " demişti. (BA/NV)