Günlük ve Azadiya Welat gazeteleri, Fırat Dağıtım Şirketi ile Dicle Haber Ajansı (DİHA) çalışanları, haber izlerken son aylarda karşı karşıya kaldıkları baskıları Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Lokali'ndeki bir basın açıklamasıyla kamuoyuyla paylaştılar.
Günlük Gazetesi Ankara temsilcisi Hüseyin Aykol, dün (21 Temmuz) düzenlenen toplantıda, 2010 yılının ilk altı ayında "özgür basın geleneği"nin karşılaşmış olduğu sıkıntılara dikkat çekti; bu süre içerisinde Azadiya Welat gazetesine iki kez 30'ar gün kapatma cezası verildiğini söyledi.
Son dönemde iki kez saldırıya uğrayan DİHA muhabirleri Ömer Çelik, Çağdaş Kaplan ve İsmail Eskin'in yanı sıra, saldırıya uğrayan muhabirlerin avukatlığını üstlenen insan hakları savunucusu Eren Keskin, Günlük Gazetesi genel yayın yönetmeni Filiz Koçali, yazar Yılmaz Sezgin ve çok sayıda gazeteci de toplantıdaydı.
"Kürt Sorunu'nun bedelini gazeteciler ödüyor"
"Açılım laflarına rağmen bir türlü çözülemeyen Kürt sorununun bedelini ödeyenler arasında Özgür Basın Geleneği'miz de bulunuyor" diyerek sözlerine başlayan Aykol, altı aylık süre içerisinde çalışanlarının karşılaştığı saldırıları şöyle sıraladı:
Azadiya Welat Gazetesi Adana çalışanı Metin Alataş, 4 Nisan günü bir portakala ağacına asılı halde bulundu.
Yurtsever Demokratik Gençlik üyesi olduğu iddiasıyla 30 kişi ile birlikte yargılanan DİHA muhabiri Ersin Çelik, 14 Ocak'ta görülen duruşma sonrası 6 yıl 3 ay hapse mahkum edildi.
Hatay'da 20 Mayıs'ta Mustafa Kemal Üniversitesi Öğrenci Derneği'nin boykot eylemini takip eden DİHA muhabiri Murat Altınöz'ün çekim yapmasına izin verilmezken, dışarıda kendilerini Jandarma olarak tanıtan kişilerce sivil bir araca bindirildi ve fotoğraf makinesine el konulmaya çalışıldı.
DİHA muhabiri Pınar Ural, izlediği haber sonrası bindiği özel halk otobüsünde kimliği belirsiz kişilerin saldırısına uğradı.
Ajansın muhabiri Ömer Çelik, Şişli'de ülkücü bir grubun saldırısına uğradı. Çelik'in sol kolunda çatlaklar meydana geldi.
DİHA Muhabirleri Çağdaş Kaplan ve İsmail Eskin, BDP'nin basın açıklamasını izledikten sonra bir grubun saldırısına uğradı. Eskin'in kafası iki yerden kırıldı, ayrıca saldırganlar muhabirlerin fotograf makinesini gasp etti.
Azadiya Welat gazetesi Yazı İşleri Müdürü Vedat Kurşun'a, 13 Mayıs tarihinde görülen davada 166 yıl 6 ay hapis cezası verildi.
Azadiya Welat Gazetesi'nin İmtiyaz Sahibi Ozan Kılıç da çeşitli gerekçelerle 21 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı. Aram Yayınları sahibi ve Hawar Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Bedri Adanır için 50 yıl hapis istemi ile dava açıldı.
Aykol: Kapatmaya tek istisna, savcıların unutkanlığı
Haftalık Yorum Gazetesi'nin basıldığı her hafta kapatıldığını belirten Aykol, "Kapatılmamak için tek istisna sanırım savcıların unutkanlığı olabiliyor. Sekiz sayfalık haftalık Özgür Görüş isimli gazetemiz, dokuzuncu sayfadaki haberlerden kapatıldı" diye konuştu; "Bütün fiziki ve hukuki saldırılara rağmen işlerimizin başındayız" dedi. (EÖ)