Kürt Edebiyatçılar Derneği, 30 yılın ardından 3 Eylül Pazar günü Manisa Akhisar T Tipi Kapalı Cezaevi'nden tahliye olan ancak Edirne Geri Gönderme Merkezi'ne götürülen yazar Abdulmenaf Osman'a ilişkin açıklama yaptı.
Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu'nun 4. ve 55'inci maddeleri gereği sınırdışı edilemeyecek kişiler arasında olduğu vurgulanan açıklamada, Osman'ın üçüncü bir ülkeye gitme isteğinin temel haklarından biri olduğu belirtildi.
"Sınır dışı edilirse işkenceye maruz kalabilir"
Osman'ın Edirne GGM'ye götürülmesinin sınır dışı edilme kaygılarını arttırdığı kaydedilen açıklamada, "Suriye'deki çatışmalı süreç devam etmektedir. Söz konusu kanun, güvenlik ve yaşam hakları esas alınmazsa, sınırdışı edilmesi durumunda işkence, insanlık dışı ve onur kırıcı muamelelere maruz kalacağından endişe duyuyoruz" denildi.
Duyarlılık çağrısı
Ulusal ve uluslararası kamuoyuna destek ve dayanışma çağrısında bulunulan açıklamanın devamı şöyle:
"Bu bağlamda dernek olarak 'onurlu bir yaşam her kesin hakkıdır' ilkesinî ve söz konusu kanunu tekrar hatırlatıp, yazar Menaf Osman'ın biran önce serbest bırakılmasını istiyoruz. Başta hukuki destek olmak üzere her şekilde Menaf Osman'ın yanında olduğumuzu belirtip, bu konuda kamuoyunu, Uluslararası PEN Kulübü'nü, sivil toplum örgütlerini ve hukuk kuruluşlarını duyarlı olmaya çağırıyoruz."
Ne olmuştu?
Manisa Akhisar T Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutulan Abdulmenaf Osman, 30 yıl 6 aylık mahpusluktan sonra 3 Eylül Pazar günü tahliye edilmişti.
28 yaşında tutuklanıp 58 yaşında tahliye olan Osman, Kuzey ve Doğu Suriye'nin (Rojava) Hesekê kenti doğumlu olduğu için ilkin Manisa Geri Gönderme Merkezi'ne (GGM) gönderilmek üzere Akhisar Jandarma Karakolu'na tutuluyordu.
Osman, dün akşam saatlerinde ise Edirne GGM'ye götürülmüştü.
Abdulmenaf Osman kimdir?Rojavalı yazar olan Abdulmenaf Osman, 1965'te Hesekê'de doğdu. İlk, orta ve liseyi bu şehirde okudu ve üniversite okumak için Suriye'nin başkenti Şam'a gitti. Osman, eğitimini Şam Üniversitesi Jeoloji Bölümü'nde tamamladı. 3 Mart 1993'te Batman'da gözaltına alınan Osman, Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM) tarafından "Devletin egemenliği altında bulunan topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırmaya çalışmak" suçlamasıyla müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Dokuz kitabı bulunan Osman'ın iki kitabı da Türkiye'de yayımlandı. Osman'ın "Destê Şeş Tilî (Altı Parmaklı El)" adlı oyunu Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları'nda sahnelendi. Osman'ın yayımlanan kitapları şöyle: "Girê Şêran", "Şînok", "Namûsname", "Piling, Şoreşname 1", "Silava Bajariyan", "Sînor", "Lênûska Leyla", "Sêbareya Zindanê - 1: Cuhû" ve "Sol". | |
(NT)