İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, PKK'nin çatı örgütü olarak bilinen Kürdistan Topluluklar Birliği (KCK) Yürütme Konseyi başkanı Murat Karayılan'la yaptıkları röportaj nedeniyle Günlük gazetesi yayın yönetmeni Filiz Koçali, gazeteci Ramazan Pekgöz ile gazete sahibi Ziya Çiçekçi hakkında dava açtı.
Gazetenin 7, 8 ve 9 Ağustos 2009 tarihlerinde çıkan "Hasan Cemal'in istediğini yaptık", "Yaşar Kemal'e harfiyen katılıyorum" ve "Devlet bir adım atsın biz iki adım atarız" başlıklı röportaj kesitlerinde "örgüt propagandası yapıldığı" yapıldığı iddia ediliyor, açıklamaların örgüt yetkiilisinden kaynaklanması da suça gerekçe olarak gösteriliyor.
Kürt sorunundan kaynaklanan sorunlara eğilen gazete yetkilileri, hükümetin Kürt açılımıyla ilgili değerlendirmelere sayfalarını açtıkları için hapisle karşı karşıya bulunuyorlar. Günlük gazetesinin yer verdiği röportajların benzerleri Milliyet, Newsweek ve Washington Post gibi gazetelerde de yer bulmuştu.
Açılım hak getire...
Son dönemde Kürt Sorunu'nu esas alan ve Kürtçe yayımlanan gazetelere baskılarda artış gözleniyor. İstanbul'da, sekiz sayfalık Özgür Görüş gazetesini, "dokuzuncu sayfa propaganda içerdiği" iddiasıyla bir ay süreyle kapatmıştı.
Diyarbakır'da, Abdullah Öcalan'ın resminin bulunduğu Azadiya Welat gazetesini havaya kaldırarak sattığı iddiasıyla gazete dağıtımcısı Mehmet Altay'ı 10 ay hapse mahkum etmişti. Onlarca gazete yazarı da hapisle yargılanıyor. Son olarak da, "örgüt propagandasını biz yapmıyoruz halk yapıyor" yazısından Günlük gazetesi yazarı Veysi Sarısözen hakim karşısına çıkmıştı.
Üç gazeteci 24 Şubat'ta yargılanacak
"Örgüt propagandası yapmak", "örgütün bildiri ve açıklamalarına yer vermek" iddiasıyla açılan davanın iddianamesinde İstanbul Cumhuriyet Savcısı Hakan Karaali, Koçali ve Pekgöz'e 10,5 yıla kadar hapis, Çiçekçi için 10 milyon TL'ye kadar para cezası istedi. Üç kişi, İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanmaya 24 Şubat 2010'da başlayacaklar.
Karaali, 11 Eylül'de kaleme aldığı iddianamesinde, Murat Karayılan'ın açıklamalarına yer veren üç gazete yetkilisinin Terörle Mücadele Yasası'nın (TMY) 6/2 ve 7/2 maddelerinden cezalandırmasını talep etti.
Röportajdaki "PKK'nin güçlerini sınır dışına çekti, beş yıl boyunca devlet ne adım attı?" sözleri de suça gerekçe oldu. Suçlanan diğer bir ifade de, " Devlet bir adım atsın biz iki adım atarız' başlığıyla yayımlanan röportajdaki "Bize şimdi devlet verseler de kabul etmeyiz " oldu.
TMY'de istenen cezalar
TMY'nin 6/2 maddesine göre, "Terör örgütlerinin bildiri veya açıklamalarını basanlara veya yayınlayanlara bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası verilir. "
7/2 maddesiyle, " Terör örgütünün propagandasını yapan kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Bu suçun basın ve yayın yolu ile işlenmesi hâlinde, verilecek ceza yarı oranında artırılır. Ayrıca, basın ve yayın organlarının suçun işlenişine iştirak etmemiş olan yayın sorumluları hakkında da bin günden onbin güne kadar adlî para cezasına hükmolunur" şeklinde düzenleniyor. (EÖ)