Eski milletvekili Fikri Sağlar, Milliyetçi Hareket Partisi'nin (MHP) Demokratik Toplum Partisi (DTP) milletvekillerini hedef alan dokunulmazlıkla ilgili Anayasa değişikliği teklifinin demokrasinin özüne aykırı olduğunu düşünüyor:
"Türkiye'de bir alışkanlık var. Belli uygulamalar gruplar, kişiler ve sınıflar için oluşturulmaya çalışılıyor. Bunun şimdiki örneği de dokunulmazlıkların kişilere veya partilere göre ayrılması eğilimi. Eğer dokunulmazlıkların kalkması gerekiyorsa, kürsü özgürlüğü dışındaki bütün dokunulmazlıkların kalkması gerekir. Aksi demokrasinin özüne aykırı."
MHP, Anayasa'nın yasama dokunulmazlığını tanımlayan 83. maddenin değiştirilmesiyle, DTP'li milletvekilleri hakkında Meclis oylamasına gerek kalmaksızın soruşturma açılabilmesini, yargı süreci başlatılabilmesini hedefliyor.
MHP'nin görüştüğü CHP ve AKP, bu teklife mesafeli yaklaşıyor. Dünkü görüşmelerden sonra AKP Grup Başkanvekili Nihat Ergün dokunulmazlık konusunun sadece milletvekilleriyle sınırlandırılması yerine daha geniş kapsamlı olarak ele alınmasından yana olduklarını, CHP'den Hakkı Süha Okay da CHP'nin dokunulmazlıkların tümüyle kaldırılmasını istediğini söyledi.
Sağlar: 1991'den alınması gereken dersler var
Sağlar, 1991'de parlamentoya Sosyaldemokrat Halkçı Parti (SHP) listelerinde giren dört Demokrasi Partisi (DEP) milletvekili Orhan Doğan, Leyla Zana, Selim Sadak, Hatip Dicle'nin dokunulmazlıklarının kaldırılmasını anımsatıyor ve "Karşılıklı alınması gereken dersler var" diyor.
"Dokunulmazlıklarının kaldırılıp teslim edilmeleri, o gün keyfi bir hareketti. Bugün de aynı. O gün karar Meclis çoğunluğuyla alınmıştı; bugün yasalarla meşrulaştırmaya çalışılıyor. Oysa her şıkta bir siyasi partinin, siyasetçilerin düşünce ve ifade özgürlüğünü sonuna kadar kullanabilmesi gerekiyor. Özellikle kürsüde."
Ama bu özgürlük ortadan kalkarsa, başka durumlarda, başka gruplar için de kullanılabilir Sağlar'a göre: "Bugün derin devletin DTP'ye yaptığını, yarın parlamentoya giren solcular a sağcılar yapabilir. Bu son derece tehlikeli."
"DTP'lilerin de 91'den dersler çıkarması gerektiğini söylüyorum. Derin devlet dediğimiz ağ AKP'ye karşı saldırısında, yumuşak karın olarak DTP'yi kullanıyor. 'Bölücülük'-'irtica' ikilisinde seçim sonuçları nedeniyle doğrudan 'irtica'nın üzerine gidemeyeceği için önce 'bölücülük' bahanesiyle demokratik açılımları askıya almaya, köşeli sınırlar getirmeye çalışıyor. Bu nedenle çok dikkat edilmesi gerekir."
"Kürsü dokunulmazlığı milletvekiliyle yurttaşın eşitliği demek"
Sağlar kürsü dokunulmazlığı "Milletvekilinin ifade özgürlüğü demektir" diyor.
"Parlamentodaki çalışmalar sonrasında düşüncelerini açıklayabilme özgürlüğüdür. Bunlardan dolayı kimse onu suçlayamamalı. Parlamentodaki konuşmaları dışarıda da dile getirebilmeli.
"Bunun dışındaki durumlarda, sahte çekten trafik kazasına, yasalara aykırı davranmaya kadar, her türlü suçta, milletvekili, vatandaşın göreceği muameleyi görmeli." (TK)
MHP'nin değişiklik teklifi metnini görüntülemek için tıklayın. (MS Word metni, 35K)