Çin'de hayvanları koruyan kanun henüz uygulanabilir düzeyde değil. Bu durum görüntülerin yayılmasıyla güncellik kazanıyor ve tepki çekiyor.
Türkiye'de de hayvanseverler konuyla ilgili eylemlerine devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde bir çok dernek bir araya gelerek İstanbul Tarabya'da Çin Başkonsolosluğu önünde eylem yaparak işkencenin durdurulmasını talep ettiler.
Grup adına açıklama yapan İstanbul Barosu Çevre ve Kentleşme Hukuku Üyesi, Hayvan Hakları Yürütücü Kurul Başkanı Avukat Ahmet Kemal Şenpolat, eylemin tüm dünyada Çin Konsoloslukları önünde yapıldığını aktardı ve sadece kürke değil Çin mallarına da "hayır" dediklerinin altını çizdi.
Çin'de hayvanlara işkence sürüyor
Çin'in Hebei Bölgesinde, Shangcun Market'de gerçekleşen işkence samur, kurt, kedi ve köpeklere uygulanıyor. Hayvanlar hareket bile edemedikleri kafeslerde istif edilmiş şekilde barındırılıyor.
Derileri kürk yapımından kullanılan bu hayvanlar kafalarına sopa vurularak, darp uygulanarak vahşice öldürülüyor. Görevliler hayvanların derilerine zarar vermemek için her yöntemi deniyor. Hatta bazı hayvanların bıçakla diri diri derileri yüzülüyor ve hayvanlar saatlerce can çekiştikten sonra ölüyor.
Kürk endüstrisinin kurbanları
Hayatları boyunca kafeslerde kapalı yaşayan bu hayvanların yaşam alanları 70-35 cm büyüklüğünde. Şubat, Mart aylarında çiftleştirilen hayvanlar, Nisan, Mayıs aylarında doğum yapıp yavrularını emziriyorlar. Yedi aylık olan yavrular kalın ve para eden kürke sahip olduğu için satılmaya hazır hale geliyor. Rakun köpeklerinin etiyse şehirde yaşayanlara yenmek üzere satılıyor.
Elde edilen kürkler pahalı bir palto, oyuncak, saç tokası, anahtarlık, terlik, muhtelif aksesuarlar ve daha birçok şekilde dolaşıma girmeye başlıyor.
Kedi, köpek ucuza mal oluyor
Şirketlerin bu katliamı yapmalarının temel iki nedeni, kürke olan talebin artması ve ucuz iş gücü. Öyle ki, her zaman kürkü değerli olan samur, tavşan, tilki, vizon, rakun gibi hayvanlardan ziyade daha kolay yetiştirilen daha ucuza mal olan kedi ve köpeklerin de aynı amaçla öldürülmesi söz konusu. Her yıl 40 milyondan fazla hayvan kürkleri için öldürülüyor.
Medyanın yayınlamadığı görüntüler internette
Medya Çin'deki görüntülere vahşet içerdiği gerekçesiyle yer vermiyor. Hayvan hakları dernekleriyse görüntüleri İnternet aracılığıyla paylaşmayı çözüm olarak görüyor. Çünkü hayvanseverler görüntüyü izleyenlerin bu duruma sadece seyirci kalmayacağından ve harekete geçeceğinden eminler.
Hatta video görüntülerinin yayınlandığı ülkelerde hayvanseverler çoğunlukla örgütsüz olarak bir araya geliyor. "Kürke hayır" dernekleri de bu şekilde oluşmuş durumda.
13 Şubat Uluslar arası "Kürke Hayır" günü
Hayvan hakları savucuları başta Hayvanlara Etik Davranış İçin Mücadele Edenler Birliği (PETA) olmak üzere bir çok uluslar arası ve yerel örgüt 13 Şubat'ta Çin Elçilikleri önünde bu işkenceyi sona erdirmelerini talep ederek protesto etti.
Dünya Yalnız Bizim Değil Platformu (DYBD), Doğayı Hayvanları Koruma ve Yaşatma Derneği (DOHAYKO), Hayvan Hakları Türkiye Aktif Güç Birliği Platformu (HAYTAP), Türkiye Hayvan Hakları Platformu (THHP) ve KÜRKE HAYIR! Platformu gibi hayvan hakları savunucusu kuruluşlar, özellikle defileler, fuarlar gibi etkinlikler öncesi, kürk ve deri kullanımı konusunda tepkilerini yoğunlaştırıyorlar.
Şenpolat: Yaşam hakkına saygı istiyoruz
Avukat Şenpolat "Hayvansever demek insansevmez demek değil. Biz canlılara yapılan tüm hak ihlallerine karşıyız. Hiçbiri diğerinden daha az önemli değil" diyor.
Şenpolat, Çin'e karşı kürk eyleminin dışında Türkiye'de yapılan ihlallere de dikkat çekiyor ve bu konuda yasal uygulamaların yaptırımlarının olması gerektiğini ifade ediyor.
"Yaklaşık iki milyon kanatlı hayvanın itlafı sağlıklı olup olmadığına bakılmadan yapıldı. Bu kabul edilebilir bir şey değil."
Hayvanları Koruma Derneği'nin (HAYKOD) yürüttüğü "Yaşam Hakkına Saygı" kampanyası uluslararası platformda da sürüyor. Dernek kampanya kapsamında "Ne kadar ucuz olursa olsun Çin mallarını satın almayın" diyerek boykota çağrıda bulunuyor.
Moda endüstrisi kürk pazarının büyümesine katkıda bulunmaya devam ediyor. Ancak hayvan hakları savunucuları da gerek kürk defilelerini gerek reklamlarını protesto etmekte gecikmiyor. "Eğer deriniz için öldürülen siz olsaydınız..." konulu kısa film bu tür eylemlere örnek olacak nitelikte.(EZÖ/EÖ)
Hayvanlara karşı muamelenin görüntüleri için tıklayınız.