68 kuşağının liderlerinden Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Mersin milletvekili Ertuğrul Kürkçü ve gazeteci yazar Mustafa Yalçıner Londra Toplum Merkezi'nde Day-Mer tarafından gerçekleştirilen bir panelde konuştu.
"40'ncı yılında 6 Mayıs ve Mücadele" başlıklı bir panelde 1972'de idam edilen Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan anıldı. Paneli Day-Mer Başkanı Ahmet Sezgin yönetti.
500'e yakın katılımcının izlediği panelde Kürkçü ve Yalçıner, Gezmiş, Aslan ve İnan'ın Türkiye'deki demokrasi ve sosyalizm mücadelesinde önemli bir köşe taşı olduğunu belirterek aradan 40 yıl geçmesine karşın hala etkisinin sürdüğünü söylediler.
Açık Gazete'de çıkan habere göre konuşmacılar 68'in günümüze yorumlanması gerektiği ortak görüşünde birleşerek demokrasi ve sosyalizm mücadelesinde iyimser bir tablo çizdiler.
"Onlar halkın içinden çıktı"
Yalçıner, Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının halk çocukları olduğunu belirterek, "Hep örgütlü mücadelede yer almaları ve devrimcilerin birliğini savunmaları önemlidir" dedi.
Gezmiş'in son sözlerinin "Yaşasın tam bağımsız Türkiye. Yaşasın Marksizm-Leninizm'in yüce ideolojisi. Yaşasın Türk ve Kürt halklarının bağımsızlık mücadelesi. Kahrolsun emperyalizm. Yaşasın işçiler, köylüler" olduğunu aktaran Yalçıner, "Deniz bize yürümemiz gereken yolu bu sözleriyle işaret etmiştir. Bu kısa ve öz bir devrim programıdır. Türkiye açısından başka yol yoktur. Halkların Demokratik Kongresi de bu yoldan yürümektedir" şeklinde konuştu.
"Kazanımlar günümüze tercüme edilmeli"
Kürkçü de Gezmiş'in 16 kelimelik son sözlerini "varidatımız" diye nitelendirerek 69 baharında devrimci solun kendisini bularak geleneksel soldan ayrıştığını anlattı.
Günümüzde Kürt özgürlük mücadelesinin 68 devrimci kuşağını referans almasının önemli olduğunu söyleyen Kürkçü, "Bugün yeniden dirilmeye çalışan Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) gençleri bile Kılıçdaroğlu'na kızıl yıldızlı bere giydirmek istiyor. Bu 68'in devrimci ruhundan beslendiklerini gösteriyor" dedi.
Kürkçü, "Geçmişin parlak sayfalarıyla ilgilenmek bizi yanıltabilir. Eksiklikler ve hatalar da ele alınmalı. Kazanımlar günümüze tercüme edilmeli. Yepyeni ve kocaman bir devrim çağı açılıyor. Bu deneyimlerimizi yeni gelecek için yorumlamalıyız" diye konuştu. (IC)