Milletvekili seçilmeden önce gazetecilik yapan Halkın Demokrasi Partisi (HDP) Onursal başkanı ve Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, AKP hükümetinde başka bir göreve gelene kadar basından sorumlu olan devlet bakanı Bülent Arınç'tan medyanın durumuyla ilgili soru önergelerine yanıt alamadıklarını, sundukları araştırma önergelerinin de AKP oylarıyla reddedildiğini açıkladı.
Uluslararası IPS Haber Ajansı, Evrensel, Özgür Gündem ve bianet’te uzun yıllar gazetecilik yapan Kürkçü, “sayılarını hatırlamıyorum bile” dediği sunulan soru önergeleri yoluyla medyanın genel durumunu, sansürü, elektronik haberleşme önündeki kısıtlamaları, gazeteci ve yazarların tutuklanmasını, gazeteci cinayetleri gibi konuları gündeme getirmeye çalıştıklarını belirtti.
Kürkçü: Bizim sesimiz de kısıldı
Ancak Kürkçü, tüm toplum kadar medyanın sorunlarının gündeme getirilememesinin önemli bir nedeni olarak, yakında zamanda Meclis TV yayınlarının, 15.00-19.00 saatleriyle sınırlandırılmasını görüyor.
“Meclis Genel Kurulu çalışmaları, eskiden tam zamanlı olarak Meclis TV'den yayınlanırken 24. dönemde artık 15.00-19.00 saatleriyle sınırlandırıldı. AK Parti, kendi medyasının etkisiyle ve genelde bu saat diliminde söz aldığı için sesini 4-5 kat fazla duyurabiliyorken biz söz sırasınınmuhalefete geldiği 19.00 sonrası bu imkandan mahrum kalıyoruz. Sesimizi kamusal yayın organlarından halka duyurma imkanımız bir hayli sınırlandırılıyor.”
HDP soru ve araştırma önergeleri
HDP milletvekilleri, eski Başbakan Erdoğan’ın HaberTürk TV yayınına müdahalesi, Twitter yasağı, yerel medyanın durumu, gazteceilere yönelik şiddet gibi bir çok konuda yazılı soru önergeleri sundu. Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Grup Başkanvekili İdris Baluken, 10 Ocak Gazeteciler Günü'nde basın emekçilerinin sorunlarına çözüm üretilmesi ve basın özgürlüğüyle ilgili sorunların incelenmesi amacıyla bir Meclis araştırma önergesi de sunmuştu.
Bir diğer araştırma önergesini de HDP Grup Başkan Vekili Pervin Buldan, 30 yılda Kürt basınından onlarca çalışanın öldürülmesiyle ilgili gündeme getirmişti.
Muhalefet partilerinin basın ve ifade özgürlüğü olarak sundukları önergeleri, BİA Medya Gözlem Raporları’nın “Düzenlemeler” başlıklı dosyalarında ayrı paragraflar altında bulunabilir. (EÖ/HK)