7 Haziran 2015 seçimlerine yaklaşırken bir grup gazeteciyle Ege seçim turundayız.* Turun ilk durağında, İzmir’de ilk görüşmemizi İzmir Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir 1. bölge 1. sıra adayı Ertuğrul Kürkçü ile gerçekleştirdik.
Bizi HDP’nin Basmane’deki il binasında karşılayan Kürkçü, İzmirlilerin HDP’ye bakışından koalisyon tartışmalarına kadar gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Şahsen AKP ile koalisyona karşıyım
Kürkçü, İzmir’de önyargı duvarlarının yıkıldığını belirterek en az iki vekil çıkaracaklarını bunun 4’e kadar yükselebileceğini söyledi. Kürkçü, İzmirlilerin en çok “AKP ile koalisyon yapar mısınız” türü sorular sorduğunu belirterek kişisel olarak AKP ile koalisyona karşı olduğunu ancak parti adına konuşamayacağını söyledi.
“Koalisyon AKP’nin de korktuğu gibi ciddi bir soru haline geldi. Ben şahsen herhangi bir koalisyonda yer almamızı istemiyorum. Ama bu partinin görüşü değil. AKP’nin mevcut politikalarında herhangi bir değişiklik olacağını düşünmüyorum. Halka karşı girişeceği şiddetin sorumluluğuna ortak olmak gözümde kabus gibi… Yani AKP ile koalisyon kurmayalım, kurmamalıyız. Parti içinde başka düşünen olabilir, olmayabilir, bilemiyorum, henüz bir merkez kararı yok.
"Öte yandan bence sistemin beklediği seçenek, sermayenin, TÜSİAD’ın da istediği AKP, CHP koalisyonudur, Avrupa hükümetleri de bunu istiyor. İşlerin tıkırında gitmesini istiyorlar çünkü. Asıl bu koalisyon sorusu Kılıçdaroğlu’na sorulmalı. Biz 2019 seçiminde iktidar olmak istiyorsak hiçbir sermaye hükümetinin sorumluluğuna ortak olmamalıyız.”
İzmir milliyetçi cenneti değil
Kürkçü’nün konuşmasından satır başları şöyle:
HDP 187 bin oy almıştıİzmir’de 2011 seçiminde 26 milletvekili çıkardı. 11’i AKP, 13’ü CHP, 2’si MHP’den. CHP yüzde 43,68, AKP yüzde 36,67, MHP yüzde 11,28 oy aldı. Cumburbaşkanlığı seçiminde Ekmeleddin İhsanoğlu yüzde 58,66 ile 1,382,320 oy, Tayyip Erdoğan yüzde 33,38 ile 786547 oy, Selahattin Demirtaş yüzde 7,95 ile 187405 oy almıştı. |
* İzmir’in bir milliyetçilik cenneti olduğu tamamen bir milliyetçi palavrası. Sadece Kürtlerin yoğun olduğu yerlerde değil, Alsancak, Konak, Kordon’da da dolaşıyorum. Nispeten bu tür kaygılar çok ama başka her şeyi yok edecek ölçüde değil. İnsanların giderek artan şekilde çoğul kimliği içine sindiren bir politikaya ihityacı olduğunu gördük. Bu benim için çok önemli bir sonuç.
* Bir yılda İzmir’in ruh halinde büyük bir değişiklik var. Yerel seçimlerden bu yana HDP'ye yönelik saldırganlık ve dışlamada ciddi bir kırılma var. Ayrıca her yerde çok yüksek hüsnü kabul görüyoruz. Bize oy vermeyecekler tarafından da hoş karşılanıyoruz ve izlemeye değer bulunuyoruz.
* Yol üstünde bir benzincide bir aile yolumuzu çevirdi, subay oğlu çatışmada ölmüş. “Biz anladık ki en iyisi çatışmamak, size saygı duyuyoruz, Demirtaş’ı çok seviyoruz” dediler. İşte bunu değerlendirmemiz lazım. HDP çalışmalarına şu ana kadar yurttaşlar tarafından hiçbir ciddi engel olmadı. Seçim büro ve bayraklarına saldırılar oldu ama Türkiye’deki genel eğilime bakarsak devede kulak sayabiliriz.
Hüsnü kabul görüyoruz ama hepsi oya dönmeyebilir
* Üstelik Ticaret Odası’ndan tutun, Belediye Başkanı’na, sendika yöneticileri, Alevi dernekleri, çok dinine bağlı cami cemaatine kadar hepsiyle görüştük. Genel olarak insanların HDP’yi kendi hayatları bakımından bir fırsat ve yenilenme kaynağı olarak gördüklerini anlamak çok cesaret arttırıcı.
* Tabii bütün bunların otomatik olarak oy vermeye tercüme olacağından o kadar emin değilim. Bize sorulan sorulara bakınca hala havada şu tereddüt asılı: Aslında AKP’yi HDP’ye oy vermeden de geriletmek mümkün mü, mümkünse neden verelim, HDP ile AKP bir koalisyon kurar mı, kurmaz mı vb. Bazı seçmen grupları için ise HDP ne yapsa AKP’ye yarıyor paranoyası var.
* Esasen kadın ve gençlerin sorusu, hayat tarzına, varolma, politik tercihlerine yönelik bir zorbalık, Tayyip Erdoğan’ın sultanlığı karşısında HDP gerçek bir savunma ve seçenek midir? Bu sorunun cevabı giderek onlar nezdinden netleşti.
* Bizim için de çok şaşırtıcı, nereye gidersek gidelim, her 10 insandan beşi çok olumlu ve HDP’ye oy vermeyi düşüneceklerini görüyoruz. Ya biz yanlış yerlerde geziyoruz ya da hakikaten böyle.
İki vekil alıyoruz fazla da olabilir
* 95’ten bu yana Kürt halkının partileriyle beraber pek çok seçim kampanyası sürdürdüm. En avantajlı girdiğmiz seçim dönemi budur. Yıkmamız gereken önyargı duvarlarının bazıları yıkılmış durumda.
* Oyumuzu iki kat arttırabiliriz. 1 milyona yakın Kürt nüfus var, 600-700 bini seçmen. Şu ana kadar 200 bin oyu aldık. Kürt seçmen AKP’yi artık terk ediyor yüzünü döneceği parti HDP, genç seçmenler ve CHP’ye emanet oy verenler de oylarını HDP’ye çevirecekler.
* Partinin iki katı oy hedefi var. Bu durumda en az iki vekil almış oluyoruz. Bütün anketler de onu gösteriyor. Bir önceki seçimdeki oyun gerisine düşmemek önemli. Dört vekile kadar çıkabilir.
* Ama İzmir’de amaç sadec HDP’ye oy çıkartmak değil, İzmir’den Türkiye çapındaki oya katkıda bulunmak. İstanbul, izmir, Adana, Mersin, Antep, Antalya, Bursa ve Ankara’da oyların hissedilir şekilde yükselmesi baraj için çok önemli. (NV/HK)
İzmir'de sık sorulan beş soruHDP İzmir’e özel sıkça sorulan beş soru ve yanıtla ilgili broşür hazırlamış. Yanıtlar kısaca şöyle: 1-) HDP Tayyip Erdoğan’ın istediği başkanlık sistemini destekleyecek mi? Bu konuda pazarlık var mı? Seni başkan yaptırmayacağız. 2-) Hem AKP’ye muhalif olduğunuzu söylüyorsunuz, hem de çözüm süreci için AKP hükümetiyle masaya oturuyorsunuz. Bu ikisi nasıl bağdaşıyor. Hükümette CHP olsaydık onunla görüşürdük. 3-)HDP sadece Kürtlerin haklarını savunmuyor mu? Neye dayanarak Türkiye partisi olduğunuzu iddia ediyorsunuz? HDP Türkiye partisi, gücünü Türkiye toplumunun çoğulcu dokusundan alıyor ve her yurttaşın eşit ölçüde saygıdeğer olduğuna inanıyor. 4-)Demokratik özerklik dediğiniz şey tam olarak nedir? Bunun bir bölücülük projesi olduğu söyleniyor. Konak tünelleri ve İnciraltı bölgesinin planlanması gibi konularda söz hakkının İzmirlilere ait olmasıdır. 5-)HDP kadınların özgürlüğü konusunda ne kadar samimi? HDP kadınlar adına konuşmıyor, HDP’de kadınlar konuşuyor. |
HDP 1. BÖLGE Ertuğrul Kürkçü Ferhan Ademhan Pınar Aydınlar Ayşe Erkek Bahattin Canbeyli Ahmet Önerge Hülya Gülgör Melike Arı Bayram Ercan Ülkü Yalçınkaya Ayşe Fırtına Özen Kamil Ağaoğlu İnci Dal İZMİR 2. BÖLGE Müslüm Doğan Eylem Yıldız Zeki Gül Pınar Türk İbrahim Akın Semra Uzunok Berrin Esin Kaya Süleyman Gündüz Dilek Bakış Özer Akdemir Sinan Uğur Ş. Baba Aktaş Hamdi Öztürk | CHP 1. BÖLGE Selin Sayek Böke Musa Çam Ahmet Tuncay Özkan Tacettin Bayır Özcan Purçu Ali Yiğit Murat Bakan Muhsin Kurt Ali Hıdır Ednan Arslan Sabri Ergül Sevda Erdan Kılıç Turgay Bozoğlu İZMİR 2. BÖLGE Zeynep Altıok Kemal Kılıçdaroğlu Zekeriya Temizel Mustafa Ali Balbay Aytun Çıray Atila Sertel Kamil Okyay Sındır Ali Engin Hüseyin Sezer Ülkümen Rodoplu Ali Kemal Elitaş Taha Okan Nurgül Uçar Aktuğ | AKP 1. BÖLGE Veysel Eroğlu Fatma Seniha Nükhet Cemil Şeboy Hüseyin Kocabıyık Ozan Ceyhun Necip Nasır Cemal Bekle Mahmut Atilla Kaya Bediha Türkyılmaz Talip Uzun Kazım Erten Ömer Sertbaş Gürbüz Akbulut İZMİR 2. BÖLGE M. İbrahim Turhan Nesrin Ulema Hamza Dağ Kerem Ali Sürekli Durmuş Boztuğ Mehmet Bayındır Savcı Sayan Neşe Gürçay Tansu Kaya Bilal Kırkpınar Ali Hadim Müjde Çelik | MHP 1. BÖLGE Oktay Vural Aslan Savaşan Senem Kılıç Recep Kök Salahattin Şahin Figen Tosunor Ali Onar Halit Dalgıç Hasan Zerek Naci Düz Doğan Varol H. Gürkan Seçkiner Lütfi Kılıç A. Kenan Tanrıkulu İZMİR 2. BÖLGE Murat Koç S. Neslihan Çelik Murat Taşer Yalçın Koçyiğit Hatice Bölük Serdar Mersin M. Salih Kadıoğlu Taşkın Işık Recep Akan Suavi Tuncay Nuri Çiftçi Tahsin Kaya |
* Bu gezi P24 koordinatörlüğünde gerçekleşti.
* Milletvekili adaylarının olduğu tablodan bir kişinin ismi, unutulma hakkı çerçevesinde kişinin kendi talebiyle 4 Ağustos 2022'de çıkartılmıştır.