Okuldan Haber Odasına (OHO) programında bugün bianet ofisinde Hak Odaklı Habercilik anlatıldı. bianet ofisini ziyaret eden OHO ekibine bianet.org Genel Yayın Yönetmeni Haluk Kalafat editörler Çiçek Tahaoğlu ve Ekin Karaca ile muhabir Nilay Vardar bianet'in habercilik anlayışından bahsetti.
Kalafat, bianet'in haberciliğindeki en önemli farkın heyecan olduğunu dile getirirken Vardar, bianet ekibinde herkesin belli bir konuya yoğunlaşarak, uzmanı olduğu alanda haberler yaptığını ifade etti. Özellikle sivil toplum kuruluşları, meslek odaları ve mağdurlarla iletişim halinde kalarak habercilik yaptıklarını belirten Vardar, bianet çalışanlarının kendi kendilerinin kontrol mekanizması geliştirdiklerini ve özdenetimle çalıştıklarını söyledi.
Çiçek Tahaoğlu ise bianet'in yerel medya eğitimleri yaptığı zamandan kalma bağlantılarını sürdürdüğünü bu sayede yerelden gönüllü haberler toplayabildiklerini ifade etti. Her şehirden oranın gözüyle haber yapılmasının bianet'e renk katacağı dile getirilirken, yapılacak haberin yalnızca hak ihlaliyle sınırlı olmadığı, şehirdeki bir festival haberinin de pekala bianet'e yollanabileceği ifade edildi. Ardından Mustafa Sütlaş hasta hakları haberciliğinin temel esasları ve önemini anlattı.
OHO katılımcılarının katkılarıyla süren konuşmada Nilay Vardar, farklı taraflardan olumlu eleştiriler aldıkça bianet'in doğru habercilik yaptığının daha net anlaşıldığını söyledi.
Kürkçü: bianet bir "örnek"
OHO eğitimini ziyaret eden Mersin Milletvekili ve IPS İletişim Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Ertuğrul Kürkçü bianet'in kuruluşunda izledikleri yoldan ve dönemin medyasındaki dönüşümden bahsetti. Kürkçü 2000lerin başında medyanın holding patronlarının eline geçmesinin ardından yeni bir habercilik arayışı içerisinde olduklarını bianet'e varan sürecin bu enerjiyle ortaya çıktığını söyledi.
"Yeni bir medya yapısı kurmaya ihtiyacımız vardı; gazetecilerin de haber tüketicilerinin de enerjik arayışları... Yerel medya dinamiklerinin bir araya geldiği özgün bir ittifak ortaya çıktı."
Kürkçü, bianet'in dünyanın ve dolayısıyla haberciliğin dönüşebileceğini düşünen herkesin bakması gereken bir kaynak olduğunu, bir soluk borusu niteliğinde olduğunu dile getirdiği konuşmasında şu noktalara değindi:
* Tüm medya dünyasının verili koşullarda bianet gibi olmasını beklemiyoruz. Bu yeni medya temel iktisadi ve toplumsal bir dönüşümün ardından mümkün olacaktır. bianet bu dönüşümden sonraki medya nasıl olabilir bunu örneklemeye çalışıyor.
* Ana akımda bianet'ten feyz alarak çalışan gazeteciler var. bianet'e bakarak insanlar çalıştıkları yerde yön kazanabiliyorlar. OHO katılımcılarının bundan sonraki hayatlarında bianet ile ilişkileri sürmeli.
* Yaygın medya dönüşebilir, sundukları haber üretim süreciyle izleyiciyle haber arasında kurulan ilişki biricik değildir başka ilişkiler de kurulabilir, bianet kârı merkeze almayan farklı perspektif sunan bir mecra.
* bianet ölümü sadece grafiklerle anlayan bir yapı değil. Ölen insanların hayatlarına nüfuz eden, insanı merkeze alan bir habercilik anlayışı üretiyor.
Kürkçü sözlerini bir Müslüman deyişini bianet için uyarlayarak tamamladı; "Her an kapanabilecekmiş gibi heyecanla çalış, hiç kapanmayacakmış gibi uzun vadeli planlar yap." (MAF/HK)