Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) ilk grup toplantısını bugün (5 Temmuz) Diyarbakır'da Cegerxwîn Kültür Merkezi'nde yaptı.
BDP'li milletvekillerinin yanı sıra halkın da yoğun ilgi gösterdiği toplantının ardından bianet'e açıklama yapan Mersin milletvekili Ertuğrul Kürkçü, "karar verme sırasının AKP ve onun şahsında devlette olduğunu" söyleyen ve Meclis'e dönmek için hükümetle mutabakat şartına dikkat çeken Selahattin Demirtaş'ın konuşmasının herkes tarafından tasvip edildiğini söyledi.
"Raportör, mahkeme kararına yer bırakmıyor"
15 Temmuz'a kadar hükümetin, meclis çoğunluğunun bir karara varması, bir işaret vermesi gerektiğini ifade eden Kürkçü, "Ondan sonra sadece meclis grubumuz değil, memleketin bütün olarak ilgilenmesi gerekecek bir döneme giriyoruz" dedi.
Anayasa Mahkemesi Raportörü'nün Hatip Dicle hakkında olumsuz görüş bildirmesini hatırlattığımız Ertuğrul Kürkçü, Hatip Dicle ile ilgili alınan kararların hepsinin siyasi kararlar olduğunu düşündüğünü ifade etti.
Anayasa raportörünün olumsuz rapor hazırlamasının hukuki bir kulpu olduğunu da düşünen Kürkçü, raportörün Dicle'nin milletvekili olmasını usul yönünden "imkansız" olarak değerlendirmesinin mahkemenin karar vermesine yer bırakmadığı görüşünde.
"Kılıç'ın konuşması beyhude"
"Hükümetin Anayasa Mahkemesi üzerinde bir nüfuzu varsa, kendi tekelinde tutmak yönünde Anayasa Mahkemesi'ni etkilemiş olabilir" diyen Ertuğrul Kürkçü, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın "Önümüze gelirse bizim de diyeceğimiz olur" diye yaptığı konuşmayı "beyhude" olarak değerlendiriyor:
"Önüne gelse bile karara bağlamayacağı bir konuyla ilgili boş yere davet çıkartmış oldu. Bu da gayri ciddiliği gösteriyor.
"Mahkeme eğer usul konusunu aşarsa onu görürüz. Usul konusunu aşmazsa Anayasa Mahkemesi Başkanı usulsüz konuşmuş olacak.
Çatı partisi çağrısı Temmuz'un ilk yarısında
Çatı partisi konusunda bugün gerçekleştirilen grup toplantısında yeni bir şey konuşulmadığını söyleyen Kürkçü, çatı partisi konusunun gelişmeye devam ettiğini söylüyor ve sözlerine şöyle devam etti:
* Biz şu ana kadar bu girişimde dolaylı ve dolaysız, kesintili ya da sürekli yer almış tüm kurumlarla konuştuk. Bunların hepsi bir çatı partisi tartışmasına başlamaya istekli görünüyor; hemen hepsi bir çatı partisi fikrini destekliyorlar.
* Ancak çatı partisinin yapısı, programı, hedefleri, işleyiş biçimi açısından birden çok görüş olabilir. Bunları tartışma sırasında göreceğiz. Ama hemen herkes Blok'un oluşturduğundan daha geniş bir muhalefet dinamiğinin bir parti şeklinde oluşması konusunda hemfikir gözüküyor.
* Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku, Temmuz ayının ilk yarısında güçbirliği konusunda bir çağrıda bulunacak. (EKN)