Resmi habere erişim hakkının kısıtlanması, güvenlik gerekçeleriyle bilgi erişimine getirilen zorlukların mesleği güçleştirdiğini açıklayan Paris merkezli WAN, "Tüm bu önlemler, gazetecilerin mesleklerin gereğini yapmalarını çok olumsuz şekilde etkileyebilir" dedi.
WAN: Haber kaynağı güvencesi temel bir hak
WAN, bilgiye erişim hakkını güvence altına alan düzenlemeler gereği halkın veri, bilgi ve arşivleri erişime açmaları için hükümetlere çağrı yaptı.
Örgüt, gazetecilerin haber kaynaklarını koruma hakları bulunduğunu hatırlatarak, bu hakkın basın özgürlüğün olmazsa olmaz koşulu olduğunu ve ulusal ve uluslararası koruma yasalarının uygulanması gerektiğini vurguladı.
WAN, İnternetin kontrolünün de yargı denetimi iznine bağlanması gerektiğini savunarak, bunun bilginin mahremiyeti ve bağımsızlığı için şart olduğunu kaydetti.
Gazetecilerin evlerinin ancak "meşru ve yeterince güçlü bir gerekçeye" dayanan mahkeme kararıyla gerçekleşebileceğini duyuran WAN, terörizmle suçlanan kişilerle ilgili dahi olsa habercilere kendi bakış açılarından gelişmeleri izlemelerine engel çıkarılmamasını talep etti.
"Resmi sırrı korumak gazetecinin görevi değil"
Özgür toplumlarda, kişilerin hayatını tehlikeye sokacak olanlar dışında, "resmi sır" nitelikli bilgileri saklama görevinin kamu makamlarına ait olduğunu duyuran WAN, bu bilgilere eriştikleri için habercilerin kovuşturmaya tabi tutulmamaları gerektiğini bildirdi.
WAN, son olarak da habercilere, barış dönemlerinde devlete ait olanakları kullanmak suretiyle "hatalı ve gerçek dışı haber" yaymmamaları ve bu yolla "kara propaganda"ya teslim olmamaları çağrısı yaptı.
WAN, 102 ülkede 76 gazete derneği, gazete şirketi, 12 haber ajansı ve 18 bin gazeteyi temsil ediyor.
Dünya Basın Özgürlüğü Günü, demokrasi ve temel insan hakları hedeflerine erişmek için özgür ve çoğulcu medyanın rolüne vurgu yapan 1991 yılına ait Windhoek Deklarasyonu'na işaret ediyor. (EÖ/AÖ)