İstanbul’da Taksim Gezi Parkı önünde yapılan eyleme yaklaşık 300 kişi katılırken basın açıklamasını Makine Mühendisleri Odası (MMO) İstanbul Şube Başkanı İlter Çelik okudu.
Eylemde “Emperyalizme, neoliberalizme, ırkçılığa, gericiliğe karşı başka bir Türkiye, başka bir dünya mümkün” pankartı açıldı.
Çelik küreselleşmenin iç içe işleyen iki dinamik olarak yaşandığına değindi: Sermayenin ve mücadelenin küreselleşmesi.
Başkan Çelik’in sermayenin küreselleşmesinin sosyal ilişkilerde yarattığı küresel adaletsizliğe dair sıraladığı verilerden bazıları şöyle:
- 2005 yılı raporlarına göre dünyada 500 milyon aşırı yoksul insan var. 2.8 milyar çalışanın 1.4 milyarının geliri kendilerini ve ailelerini günde iki dolarlık yoksulluk sınırının üzerine çıkarmalarına yetmiyor.
- BM Ziraat Beslenme Örgütü’nün 2006 raporuna göre dünyada 854 milyon kişi mutlak açlık sınırında.
Afrika’da kötü beslenen sayısı son 10 yılda 169 milyondan 206 milyna çıktı. 1995’de 150 milyon işsiz varken 2005’de işsiz sayısı 192 milyona çıktı. - Her yıl 3.3 milyondan fazla bebek ölü doğuyor. 4 milyondan fazla bebek dünyaya geldikten sonra 28 gün içinde ölüyor. 6.6 milyon küçük çocuk ise 5 yaşından önce ölüyor.
Çelik yoksulluğun neden olduğu ölümlere savaş kaynaklı ölümlerin de eklendiğini söyleyerek ABD’nin Irak işgaline değindi:
“Irak’ta geçen sene 24 binden fazla sivil öldürüldü. 5 yıl içinde 1,2 milyon sivilin öldürüldüğü tahmin ediliyor.”
Türkiye’de gücün ve servetin küçük bir azınlığın elinde toparlandığını söyleyen Çelik öte taraftan Türkiye’nin operasyonlar yaparak ABD ile işbirliği yapıp küçük ABD olmaya özendiğini ifade etti.
Küreselleşmenin yıkımına sessiz kalınmadığını aktaran Çelik Dünya Sosyal Forumu süreçlerinin bu gelişmenin zirvesini oluşturduğunun altını çizdi.
“Dünya basını ‘artık iki süper güç var, birisi ABD diğeri küreselleşme karşıtı hareket’ diye yazmak zorunda kaldı. Sermayenin küreselleşmesi dünyayı daha yaşanmaz bir yer yaparken, mücadelenin küreselleşmesi, hepimiz için ‘başka bir dünya mümkün’ umudunu ayakta tutuyor.” (EZÖ/NZ)