Orman kampına yerleşen dernek üyeleri Apollon Tapınağını ziyaret ederek, Altınkum Yalı caddesi üzerinde basın açıklaması yaptılar.
Grup sözcüsü Mehmet Savaşçıoğlu "Toplumsal olaylara ve çevreye karşı duyarlı bir derneğiz. Küresel ısınma konusu üzerinde yeterince durulmadığını vurgulamak ve dikkat çekmek için yola çıktık. İzmir'den başladığımız yolculuğumuzu Antalya Kaş'ta sonlandırarak 700 kilometre yol yapmayı planlıyoruz" dedi.
Grup Didim'den sonra sırasıyla Milas, Bodrum, Datça, Marmaris ve Fethiye'de duracak.
"İnsanlar küresel ısınma konusunda fazla bilinçli değiller. Bizler uğradığımız ilçelerde kahvelerde ve benzeri alanlarda insanlarla sohbet ediyoruz. Bisikleti çevre dostu araç olarak gördüğümüzden kent içi ulaşımda öneriyor, insanlara bisiklet kullanma alışkanlığı kazandırmaya çalışıyoruz."
Talepler
Savaşçıoğlu "Otomobili merkeze alan bir hayat tarzını sürüdürülebilmesi mümkün değil. Tedbir alınmazsa 50 yıl sonra canlı yaşamı son bulacak" dedi.
- Karbon salımının azaltılması için gerekli çalışmaları yapılmalı, özellikle fabrikaların, doğaya saldığı karbon miktarı azaltılmaldır.
- Klima kullanımı azaltılmalı, ev ve işyerindeki havanın yenilenmesi için pencereler açılmalı.
- Yenilenebilir enerji kaynakları kullanılmalı.
- Geri dönüşüm önemsenmeli.
- Enerji tasarrufu sağlayan ev aletleri üretilmeli ve bunların kullanımı yaygınlaştırılmalı.
- Kent içi ulaşımda toplu taşımacılık teşvik edilmeli ve ücretsiz olmalı.
Geçen yıl da küresel ısınmaya dikkat çekmek için Atina'ya bir gezi düzenleyen dernek Ege bölgesindeki tek bisiklet derneği.(BE/EÜ)
* İletişime geçmek ve daha fazla bilgi için: www.izmirbisiklet.org