Varşova’da 189 ülkeden temsilcilerin katıldığı 19. Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi toplantılarından Filipinler’deki tayfun felaketiyle ilgili hiçbir sonuç çıkmamasını Küresel Eylem Grubu (KEG) aktivistleri 22 Kasım Cuma akşamı Kadıköy Eminönü İskelesi önünde protesto etti.
Son dönemde ard arda meydana gelen Filipinler’deki tayfunun ve İtalya’nın Sardinya Adası’nda yaşanan hortum felaketinin doğal afetler olmadığını vurgulayan aktivistler “Afet değil cinayet!” dedi.
Grup adına açıklama yapan Zişan Tokaç petrol şirketlerinin “onların sözcülüklerini yapan hükümetlerin” küresel ısınmadan sorumlu olduklarını söyledi.
“BM İklim Zirvesinin yine ekonomik pazarlıklar belirledi. İklim adaleti adına hiçbir adım atılmadı. Gezegendeki tüm canlı yaşamını yok oluşa sürükleyen karbon salınımlarının sorumluları olan fosil yakıt şirketleri olan Chevron, Exxon, BP, Shell, British Coal, Peabody gibi petrol ve kömür şirketlerinin çıkarları yine bu zirvede korundu. Ve küresel kapitalizmin sermaye birikimi ve rekabete dayanan yapısı, devletlerin insanlık ve gezegen adına birleşmesine değil, her bir devletin kendi egemen sınıfının çıkarları doğrultusunda davranmasına yol açtı.”
“Somali ve Filipinler ‘projelerinizin’ sonucudur”
Küresel iklim değişikliğinin durdurulması için hükümetlerin acilen harekete geçmesi gerektiğini söyleyen aktivistler, “Çevrecinin daniskasıyım” diyen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a ve AKP hükümetine şöyle seslendiler:
“Ne Somali ne de Filipinler için gözyaşı dökün. Kömürlü termik santralleri kapatmayıp yenilerini açarak, 3.köprü, 3.havalimanı, HES’ler, nükleer santral, maden ocakları, ormanlık ve sulak alanların yok edilmesi gibi çevre katliamına neden olan irili ufaklı projelerinizin sonucudur Somali ve Filipinler. Ama biz bu projelerinizin hayata geçmesine izin vermeyeceğiz. Bütün baskı ve şiddetinize karşı Amed, Alakır, Gerze, Sinop her yerde direniyoruz, direneceğiz, kazanacağız.”
19. BM İklim Zirvesi
Varşova’da 11 gün süren 19. Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi toplantıları dün sona erdi. Toplantılar başlamadan iki gün önce Filipinler’de meydana gelen Haiyan tayfununda on bine yakın insan öldü, çok sayıda insan açlık ve susuzlukla mücadele ediyor. Zirveye katılan Haiyan tayfunun vurduğu Filipinler'in baş müzakerecisi Yeb Sano BM İklim Değişikliği toplantısında gerekli kararlar çıkana kadar açlık grevine girmiş, Sivil Toplum Örgütleri ise toplantının sonuna doğru 21 Kasım'da yeterli adımlar atılmadığı için zirveyi terk etmişti. (MK/EA)
Fotoğraf: Berkay Bağcı