Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Thomas Hammarberg, küresel iklim değişikliği tartışmalarında insan hakları boyutunun göz ardı edilmemesi gerektiğini söyledi. Hammarberg, aralıkta Kopenhag'da yapılacak iklim değişikliğiyle mücadele üzerine Birleşmiş Milletler toplantısının insan haklarının korunması açısından da önemli olduğunu vurguladı.
"Milyonlarca insanın günlük hayatları küresel ısınmanın sonuçlarından etkileniyor. Yaşam hakkı, barınma hakkı, sağlık ve beslenme gibi temel haklar tehdit altında. En kötü etkilenenler de yoksullar ve yoksunlar; yaşlılar, kadınlar, çocuklar..."
Hammarberg, Kopenhag'da bir anlaşmaya varılabilmesi için tüm ülkelerin bu konuda birbirlerine bağımlı olduklarını anlamaları gerektiğini söyledi."Zengin ülkeler küresel ısınmanın oluşmasına en fazla katkıyı yaptı ama en kötü etkilenenler yoksul ülkeler."
Kalkınmış ülkelerin yapmayı önerdiği karbon salımı indirimlerinin beklentileri karşılamadığını söyleyen Hammarberg, yoksul toplumlara kendilerini korumaları için yeterli kaynak aktarılmadığını da ekledi.
1997'de yürürlüğe giren ve Türkiye'nin 13 Mayıs 2009 tarihinde imzaladığı Kyoto Protokolü sona erdi. Aralık 2009'da Kopenhag'da yapılacak toplantı, Kyoto'dan sonraki adım olan Kopenhag Protokolü'nün ilk hazırlık toplantısı olarak kabul ediliyor.(EÜ)