İngiltere'de yayımlanan bilim dergisi Nature'ın son sayısında, dünya iklimine ilişkin yeni bir araştırmanın sonuçları açıklandı. Buna göre; iklimdeki ısınma engellenmezse, 2050 yılına kadar karada yaşayan hayvan ve bitki türlerinin dörtte birinin yok olması tehlikesi var.
14 enstitünün katıldığı araştırma için 19 bilim insanı, Avrupa, Avustralya, Güney Afrika, Brezilya ve Meksika'da çalışmalar yaptı. Hedef, dünya iklimindeki ısınmanın orta vadeli etkilerini saptamak.
Dünya Meteoroloji Örgütü geçtiğimiz yıl yayınladığı raporunda, güneş ışınlarının ozon tabakasının ince kısmını iyice zedelediğini bildirmişti. Tabakadaki deliğe neden olan kloroflorokarbon, yapılan anlaşmalar uyarınca düşüşe geçti; ancak gazın emisyonu halen, ozon için hayati katman stratosferde kritik düzeylerde seyrediyor.
Bilim insanları, kloroflorokarbon anlaşmalarına uyulursa, ozon deliğinin büyümesinin, ancak 50 yıl sonra durabileceğini düşünüyorlar.
Araştırmalara göre dünyanın ortalama sıcaklığı, son 20 yıl içinde 0.2 C derece yükseldi. Normalde, bu değerin ancak bir yüzyıl içinde mümkün olması gerekirken, günümüzde bu ısınma 20 yıl içerisinde meydana geliyor.
Kadıoğlu: Küresel ısınma kıtlık getirebilir
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji Mühendisliği ve Afet Yönetim Merkezi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, Çarşamba günü Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şubesinde verdiği konferansta, küresel iklim değişimi ve bunun Türkiye'ye olası etkilerine dikkat çekti.
Kadıoğlu; ısınmanın etkisiyle eriyen buzulların, deniz suyu seviyesini yükselttiğini, bu durumun tatlı su kaynaklarını tehdit ettiğini vurguladı.
Kadıoğlu, "Asıl korkutucu nokta toprak neminin yüzde 15 ila 25 azalması sonucu, birçok tarım ürününün yetiştirilemeyecek olması" dedi. Bunun doğal sonucu olarak da kıtlıkla karşılaşılacağını belirtti.
Neler nekleniyor
Araştırmalara göre, 2030'a kadar Türkiye'nin de dahil olduğu bölgede, sıcaklık yazın 3, kışın ise 2 derece artacak. Bu değişikliğin büyük bir kısmı, devletlerin, çevreye zarar veren sanayi tesislerine ve ormansızlaştırmaya göz yummalarından kaynaklanıyor.
2020'ye kadar Türkiye'de nehirlerdeki su oranında yaklaşık olarak yüzde 30 azalma bekleniyor. Sıtma, sarıhumma gibi vektörel hastalıkların artması da, kuraklığın insan yaşamına etkisinin bir diğer yönü.
Isınma insanların sorumluluğu
Tarım alanlarının azaltılması, fosil yakıt kullanımı sonucu sıcaklığın yükselmesine neden olan sera gazlarının artması, ormansızlaştırma gibi tehlikelerin başlıca kaynağı insan. Bu gidişata dur demek yine insanın elinde. Ne yazık ki çevrecilerin tehlikeye dikkat çeken eylemleri hala görmezden geliniyor. (EÇ/BB)
* Bu haberi Elif Çalışkan, Cumhuriyet, Radikal ve Dem gazeteleri ile ntvmsnbc.com ve DW Türkçe haber sitelerinden derleyerek hazırladı.