* Fotoğraf: İklim Haber
ABD’nin ev sahipliği yaptığı sanal küresel iklim zirvesinde, ABD emisyonlarını 2030 itibarıyla en az yüzde 50 oranında azaltacağı taahhüdünde bulunurken birçok ülke de güncellenmiş iklim taahhütlerinde bulundu.
Biden’ın ABD emisyonlarını 2030 itibarıyla en az yüzde 50 oranında azaltma sözü ülkenin 2015 Paris Anlaşması kapsamındaki taahhüdünü iki katından fazla artırdı.
TIKLAYIN - Erdoğan İklim Zirvesinde: Millet Bahçesi yaptık
Zirveyi iklim değişikliği konusunda küresel iş birliğini teşvik etmek adına bir araya getiren Biden, zirve sırasında dünya liderlerine “Bu cesaret verici bir başlangıç. Gerçekten ‘gerçek’ bir ilerleme kaydetmeye başlıyoruz” dedi.
Ülkeler ve taahhütleri
Brezilya
Zirvede Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, iklim değişikliğine yönelik geçmiş tutumundan farklı olarak, ülkedeki yasadışı ormansızlaşmayı 2030 itibarıyla durdurma; karbon nötrlüğünü ise 2050 itibarıyla sağlama sözü verdi.
Bolsonaro daha önce ülke ormanlarının korunmasını eleştirmiş ve Paris Anlaşması’ndan çekilmekle tehdit etmişti. Brezilya, Biden yönetiminden Amazon yağmur ormanlarında koruma çalışmaları için 1 milyar dolar talep etmişti.
Japonya
Japonya Başbakanı Yoshihide Suga, ülkenin emisyonlarını 2030 itibarıyla 2013 seviyelerine kıyasla yüzde 46 oranında azaltma sözü verdi.
Dünyanın en büyük beşinci yayıcısı olan Japonya, daha önce yetersiz olarak eleştirilen bir hedef olan yüzde 26’lık bir azaltım taahhüdünde bulunmuştu.
Zirvede Suga, “Japonya dünya çapındaki karbondan arındırma konusundaki liderliğini göstermeye hazır” dedi. ABD gibi, Japonya da 2050 itibariyle net sıfır emisyona ulaşma sözü verdi.
Kanada
Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Kanada’nın emisyonlarını 2030 itibarıyla 2005 seviyelerine kıyasla yüzde 45 azaltacağını taahhüt etti.
Zirvede Trudeau, “2050 itibariyle net sıfıra ulaşma yolculuğumuzda planımızı sürekli olarak güçlendirecek ve daha da fazla eylemde bulunacağız” dedi.
Hindistan
Hindistan Başbakanı Narendra Modi yeni bir hedef belirlemedi, ancak ülkenin 2030 itibarıyla 450 gigawatt yenilenebilir enerji kurma taahhüdünü yeniden doğruladı.
Modi ayrıca bir Hindistan-ABD 2030 için İklim ve Temiz Enerji Gündemi Ortaklığı duyurusunda bulundu.
Hindistan, Çin ve ABD’nin ardından dünyanın üçüncü en büyük emisyon kaynağı.
Rusya
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, önümüzdeki 30 yıl içinde ülkenin emisyonlarını “önemli ölçüde” azaltma sözü verdi ve Rusya’nın küresel emisyon azaltımında büyük katkı sağladığını söyledi.
Putin ayrıca, ülkenin 1990 yılına kıyasla emisyonlarını neredeyse yarı yarıya düşürdüğünü ve karbondioksitten 84 kat daha güçlü bir seragazı olan ve iklim değişikliğinin ana nedenlerinden biri olan metanın küresel olarak azaltılması çağrısında bulundu.
Putin zirvede “Gezegenimizin kaderi, her ülkenin kalkınma beklentileri, insanların refahı ve yaşam kalitesi büyük ölçüde bu çabaların başarısına bağlı” dedi.
Çin
Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, 2030’dan önce emisyonların zirve yapacağı ve 2060 itibarıyla karbon nötr hale geleceği taahhütlerini yeniden teyit etti.
ABD ve Çin, ticaret ve insan hakları gibi konulardaki bölünmelere rağmen iklim değişikliği konusunda iş birliği yapmayı kabul etti.
Güney Kore
Güney Kore Başkanı Moon Jae In, Kore’nin denizaşırı kömürle çalışan elektrik santrallarının kamu finansmanına son vereceğini ve daha güçlü bir emisyon azaltım taahhüdünü açıklayacağını söyledi.
Biden’a tebrik
Bazı ülkeler zirveye ev sahipliği yaptığı ve ABD’yi Paris Anlaşması’na geri getirdiği için Biden’a övgüde bulundu. Eski Başkan Donald Trump’ın yönetimi anlaşmadan çıkmış ve emisyonları azaltmaya yönelik tüm federal çabaları durdurmuştu.
Almanya Başbakanı Angela Merkel Zirvede, “ABD’nin iklim politikasında bizimle birlikte çalışmaya geri döndüğünü görmekten çok memnunum, çünkü dünyanın sizin katkınıza ihtiyacı olduğuna dair hiçbir şüphe olamaz” dedi.
Paris Anlaşması kapsamında uluslar, Kasım ayında Glasgow, İskoçya’daki BM iklim konferansında önümüzdeki 10 yıl için güncellenmiş emisyon hedeflerini açıklayacaklar. (TP)
* Kaynak: İklim Haber