*Fotoğraf: Pirha
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, “koronavirüs pandemisinin 2 yıldan daha az bir süre içerisinde bitmesini umuyoruz" dediğinde dünya Covid-19 ile tanışalı henüz 7 ay olmuştu.
İlk vakanın tespit edildiği 1 Aralık 2019’un üzerinden 2 yıl 15 gün geçti fakat pandemi bitmedi.
Binlerce kez mutasyon geçiren Beta, Delta, Delta Plus, Omicron gibi yeni varyantların ortaya çıkmasına neden olan Covid-19 salgını hala devam ediyor. Daha ne kadar süreceği ise bilinmiyor.
TIKLAYIN-Omicron: Yeni COVID-19 stratejilerine mi ihtiyaç var?
"Ortak çözüm üretilmeli"
Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Sekreteri İmmunoloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Bulut, "Pandeminin daha ne kadar süreceğini" "pandeminin dünyada son bulması için ne/neler yapılması" gerektiğini bianet'e anlattı.
“Pandeminin tüm dünya ülkelerinin sorunu olduğunu bu nedenle ortak çözüm üretilmesi gerektiğinin” özellikle altını çizen Bulut, "Pandemi ile yaşam pandemilerle yaşama dönüşebilir, ekosistemdeki bozukluk yeni pandemilere davetiye çıkarabilir. İki yılda dahi dünyanın dengesi bozuldu. Bu nedenle ortak bir çözüm bulunmalı, radikal, küresel bir çözüme gidilmezse pandemi bitmeyecek" dedi.
TIKLAYIN- AB: BioNTech aşısı 100 günde varyantlara karşı uyarlanmalı
"Pandemi ilk 6 ayda bitebilirdi"
Bulut, aşılamanın dünya nüfusuna oranla yeterli sayıda yapılmadığını belirtti ve şöyle devam etti: "Eğer aşı kampanyası küresel olarak yapılsaydı, pandeminin ilk 6 ayında 6- 6 buçuk milyar insanı aşılanmış olsaydı, şu an pandemi bitmiş olacaktı. Ama ne yazık ki dünya nüfusunun sadece yüzde 45’i şu an aşılanabildi. Aşılanan ülkeler de ekonomik gücü olan belli başlı ülkeler.
"Aşılanmayan veya aşılama oranı düşük yoksul ülkelerde yeni varyantlar ortaya çıkıyor. Virüs ne kadar bulaş imkanı bulursa o kadar mutasyon geçirme şansı yakalıyor. Varyantlara baktığımızda ise; Güney Afrika, Güney Asya gibi yoksul ülkelerden çıkıyor. Çünkü aşı buralara ulaşamıyor. Aşının tedariki, patenti kamusal olsaydı bu sorunlar yaşanmazdı.”
TIKLAYIN-Omicron hakkında bilinenler ve yeni önlemler
"Aşı tüm ülkelere tedarik edilmeli"
“Dünya devletlerinin bir araya gelip bir fon oluşturması gerekiyor” diyen Prof. Dr. Bulut, sözlerini şöyle sürdürdü: “ Pandemi tüm dünya ülkeleri için sorun. Almanya, İngiltere, ABD, Türkiye herkesin ortak sorunu. Aşı dünyaya yayılmadığı için yeni varyantlar bumerang gibi dönüp gelip tüm ülkeleri vuruyor.
"Sadece Türkiye’de 15 aşı çalışması var. Bunlar kaynak israfı demektir. Bunun yerine tüm dünya 3-4 çalışmayı desteklemeli ve aşı dünya nüfusuna tedarik edilmeli, pandemiden bunun dışında bir çıkış yolu yok." (RT)