* Fotoğraf: Anadolu Ajansı (AA) / Ukrayna
Stockholm Uluslararası Barış Enstitüsü'nün (SIPRI) raporu, küresel askeri harcamaların COVID-19 pandemisinin ikinci yılında rekor seviyeye ulaştığını ortaya koydu. Bugün (25 Nisan) yayınlanan rapora göre, dünyadaki toplam askeri harcamalar ilk defa 2 trilyon ABD doları seviyesini geçti.
TIKLAYIN - Dünyanın askeri harcaması 2 trilyon dolara yükseldi
"Dünyadaki askeri harcamalar 2021'de artmaya devam ederek tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 2,1 trilyon ABD doları seviyesine ulaştı" değerlendirmesine yer verilen SIPRI raporu, küresel askeri harcamaların üst üste yedinci yılda da arttığını ortaya koydu.
En fazla askeri harcama yapan ABD, Çin, Hindistan, İngiltere ve Rusya'nın harcamaları ise tüm harcamaların yüzde 62'sini oluşturdu.
Rapora ilişkin konuşan SIPRI Askeri Harcama ve Silah Üretim Programı'ndan Kıdemli Araştırmacı Dr. Diego Lopes da Silva, "COVID-19 pandemisinin yarattığı ekonomik çöküntü sırasında bile dünyanın askeri harcamaları rekor seviyeye ulaştı" yorumunda bulundu.
"Enflasyon sebebiyle reel büyüme oranında bir yavaşlama olduğunu" ifade eden Dr. Lopes da Silva, "Fakat nominal olarak bakıldığında askeri harcamalar yüzde 6,1 oranında artış gösterdi" dedi.
SIPRI'nin aktardığına göre, "2021 yılındaki keskin ekonomik toparlanma sonucunda, küresel askeri yük, yani küresel askeri harcamanın dünyadaki gayri safi yurtiçi hasıla içindeki payı 2020 yılında yüzde 2,3 iken 2021 yılında 0,1 puan azalarak yüzde 2,2 olarak ölçüldü."
* Yıllara göre küresel askeri harcamalar (1988-2021)
Ülkelerden detaylar
SIPRI raporuna göre, askeri harcamaların bir yılda yüzde 1,4 oranında düşerek 801 milyar ABD doları olarak ölçüldüğü ABD'nin askeri alanda araştırma ve geliştirme (AR-GE) çalışmalarına ayırdığı bütçe 2012 ve 2021 yılları arasında yüzde 24 artış gösterdi.
Rusya'nın Ukrayna'yı işgaliyle başlayan savaş sırasında açıklanan rapor Rusya'nın askeri harcamaları ile ilgili detayları da ortaya koydu.
Buna göre, Rusya'nın askeri harcamaları komşusu Ukrayna sınırına yığınak yaptığı 2021'de yüzde 2,9 artarak 65,9 milyar dolara yükseldi.
Askeri harcamaların son üç yıldır üst üste arttığı Rusya'da askeri harcamalar 2021'de ülkenin yurtiçi hasılasının yüzde 4,1'ini oluşturdu.
"Yüksek petrol ve gaz gelirlerinin Rusya'nın 2021'da askeri harcamalarını arttırmasına yardımcı olduğunu" söyleyen SIPRI Askeri Harcama ve Silah Üretimi Programı Direktörü Lucie Béraud-Sudreau, Rusya'nın 2016-2019 yılları arasındaki askeri harcamalarının düşük enerji fiyatları ve Rusya'nın Kırım'ı ilhakını izleyen yaptırımların etkisiyle düştüğünü hatırlattı.
Ukrayna'nın askeri harcamalarına ilişkin de veri paylaşan SIPRI, ülkenin askeri harcamalarının 2014 yılında Kırım'ın ilhakından bu yana yüzde 72 oranında arttığını ortaya koydu. Harcamalar 2021 yılında 5,9 milyar dolar seviyesine düşse de gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 3,2'sini oluşturdu.
Dünyanın en fazla askeri harcama yapan ikinci ülkesi olan Çin, 2021 yılında askeri harcamalara 293 milyar dolar ayırdı. Bu rakam, 2020 yılı ile karşılaştırıldığında yüzde 4,7'lik bir artış anlamına geliyor. SIPRI'ye göre, Çin'in askeri harcamaları son 27 yıldır üst üste artış gösteriyor.
SIPRI Kıdemli Araştırmacısı Dr. Nan Tian'a göre, Çin'in söz konusu yatırımları Avustralya ve Japonya gibi Güney ve Doğu Çin denizlerindeki ülkelerin de harcamalarını artırması sonucunu beraberinde getirdi.
İran'ın askeri bütçesinin son dört yıldır ilk defa 2021 yılında artış gösterdiğini ve 24,6 milyar dolar seviyesine çıktığını ortaya koyan SIPRI raporu, Orta ve Batı Avrupa'da en fazla askeri harcama yapan 3. ülkesi olan Almanya'nın 2021'de 56 milyar dolar askeri harcama yaptığını, bu rakamın gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 1,3'üne tekabül ettiğini ifade etti.
Almanya'nın 2021'deki askeri harcamaları bir önceki yıl ile karşılaştırıldığına enflasyon sebebiyle yüzde 1,4 oranında düştü.
Raporun tamamı için tıklayın (İngilizce)
(SD)