Kürdoloji enstitüsü kurmak isteyen Mardin Artuklu Üniversitesi'nde "Türkiye'de Yaşayan Diller Enstitüsü" kurulmasına dair Bakanlar Kurulu kararı, bugünkü Resmi gazete'de yayımlandı.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de onayını taşıyan karar için Milli Eğitim Bakanlığı 7 Ekim'de yazı yazmış, Bakanlar Kurulu 12 Ekim'deki toplantısında konuyu görüşmüştü.
Rektör Omay "Talebimiz baki" demişti
Üniversitenin başvurusu üzerine, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) üniversitede, Kürtçe'nin yanı sıra Farsça, Arapça, Süryanice gibi programların da yürütülebileceği "Türkiye'de Yaşayan Diller Enstitüsü" açılmasına 10 Eylül'de karar vermişti.
Ancak rektör Prof. Dr. Serdar Bedii Omay, "Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü Ana Bilim Dalı" ve "Kürdoloji Enstitüsü" taleplerinin sürdüğünü açıklamış, Arapça ve Farsça'nın zaten "Doğu Dilleri" kapsamında okutulduğunu, geriye Kürtçe'nin kaldığını vurgulamıştı.
Omay, dünyada 30 kadar üniversitede adı olan Kürdolojinin Türkiye'de olmamasının bilimsel olarak açıklanmasının zor olduğunu, toplumsal barış katkı sunabileceğini düşündüğü Kürdoloji yerine "yaşayan diller" denmesinin Kürt vatandaşları rencide edeceğini söylemişti.
Omay Şu an üniversite bünyesinde bulunan ve yurtdışındaki üniversitelerden gelecek öğretim üyeleri ile Kürt Dili ve Edebiyatı alanında lisans ve lisans üstü eğitimini vermeye hazır olduklarını da dile getirmişti.
Üniversite13 Mayıs'ta, Irak'taki Duhok Üniversitesi'yle bilimsel ortaklık ve akademik değişim anlaşmasını imzalamıştı. (TK)