Şeyhmus Diken ve Nurcan Baysal’ın Türkiye Kürdistanı’ndaki 83 sivil toplum örgütüyle yaptığı söyleşilerin ve gözlemlerinin toplandığı Kürdistan’da Sivil Toplum adlı kitap İletişim Yayınları’ndan çıktı.
Diken ve Baysal Kürt coğrafyasındaki kültür sanattan toplumsal dayanışmaya, insan hakları mücadelesinden, kadın hareketine, ekolojiden dinî yapılara, araştırma kuruluşlarına uzanan hareketliliği yansıtıyor kitapta.
Kitap hem Kürt toplumunun geçirmekte olduğu büyük değişimi anlamak hem de buradaki ve toplumsal, kültürel, etnik, çevresel, inanç başta olmak üzere birçok boyuttan çoğulluğu görmek için bir rehber niteliğinde.
Sivil örgütlülüğün geniş bir fotoğrafının ortaya koyulduğu kitap siyasetçiler kadar sivil alanda çalışanlar için de bir tür yol haritasına işaret ediyor.
2000’li yılların başındaki sivil toplum algısının bugün geldiği noktayla farkları karşılaştırmalı bir şekilde ele alındığı giriş yazısında, 2014’ün sivil toplum profilinin on beş yıl öncesinden oldukça farklı ve çeşitli olduğuna dikkat çekiliyor.
“Kürdistan’daki tüm STK’ların Kürdistani bir bakış açısından yana olduklarını ve Kürtlerin hak mücadelesinin yanında olduklarını yüksek sesle korkusuzca dillendirdikleri” anlatılıyor. (YY)
* Kürdistan’da Sivil Toplum, Şeyhmus Diken, Nurcan Baysal; Editör: Tanıl Bora, İletişim Yayınları; Mayıs 2015, 912 sayfa
Kitapta görüşülen sivil toplum kuruluşları |
Diyarbakır: Surp Giragos Ermeni Kilisesi Vak., Engelliler Mec., Sarmaşık Yoksullukla Mücadele ve Sürdürülebilir Kalkınma Der., Dicle Toplumsal Araştırmalar Mer. Der., Doğu ve Güneydoğu İş Kadınları Der., Çocuklar İçin Aynı Çatı Altında Der., Büyükkadı ve Şarabi Köylüleri Kültür ve Yard. Der., Umut Işığı Kadın Kooperatifi, Siyasal ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsü, Kürt Yazarlar Der., Göç ve İnsani Yard. Vakfı, Ekoloji Der., Dicle Fırat Kültür Sanat Der., Toplumsal Duyarlılık ve Şiddet Karşıtları Der., Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Der.Fed., 78’liler Dayanışma ve Araştırma Der., Keskesor LGBTİ Oluşumu, Kürdistan Azadî İnisiyatifi, Öze Dönüş Platf., Kürt Dili Araştırma ve Geliştirme Der., Demokratik Toplum Kongresi, Mezopotamya Yakınlarını Kaybeden Aileler ile Yardımlaşma ve Dayanışma Der.,Özgür Gazeteciler Cem., İHD, Mazlumder, Bağlar Kadın Kooperatifi, Amed Dernekler Platformu, Din Âlimleri Der., Dicle Üniversitesi Özgür Öğrenci Der. Mardin: Mezopotamya Sanat Der., Gençlik Der., Sami Mıhellemi Dinler Diller ve Medeniyetler Arası Diyalog Der., Anadolu Arap Der., Nûbihar Der., Bethnahrin Asurî, Keldanî, Süryanî, Aramî Bir. Der. Siirt: Gazeteciler Cem., Berfin Kadın Danışma Mer., İHD, Kamer Vak. Elazığ: Mamuret-ül Aziz Vak., Cem Kültür Mer. Der., Musıki Konservatuvarı Der. Van: Kadın Der., Anka Kültür Der., Göç-Der, İnsan Hakları Eğitim, Kültür, Sosyal Yard. ve Day. Der., Depremzedelerle Day. Der., Çevre ve Tarihi Eserleri Kor. Der., Kadın Dengbêjler, Genç İş Adamları Der. Urfa: GAP Ekolojik Tarımsal Kalk. ve Sosyolojik Day. Der., Ortadoğu Arapları Yard. ve Kültür Der., Sıra Geceleri Arş. Der., Fikir Masası Platformu, Yaşam Evi Day. Der. Adıyaman: Kâhta Samyeli Halk Oyunları Eğ. Kül. ve Gençlik Der., Sanayici ve İş Adamları Der., Mevsimlik Tarım İşçileri Der. Kars: Boğatepe Çevre ve Yaşam Der., Kuzeydoğa Der. Batman: Kültür ve Sanat Der., Koçerler Day. Der., Mazlumder, Peygamber Sevdalıları Platformu ve Mustazaflar Cem. Muş: Kadın Der., Genç Aktivistler Der. Bingöl: Bingöl Der. Malatya: Bilgi Yolu Eğitim Kültür Sanat ve Sosyal Araş. Mer. Der., Rişvanlılar Der., Protestan Kilisesi Tem. Şırnak: Roboski Der., Çevre Plat., Mem û Zîn Kültür Sanat Mer. Bitlis: Özgür-Der, Hür Akademiya Der., Beş Minare Düşünce Akademisi Der. Hakkari: Cölemerik Öğr. Der., Ati Gençlik Der., Gever Kültür Sanat Mer. ve Yüksekova Haber Mer. Dersim: Doğa Gönüllüleri/Munzur Doğa Aktivistleri, Bedensel Engelliler Der., Yenigün Kadın Der., Dersimspor Taraftar Derneği-Kızıl Şahinler Ağrı: Kültür Yar. ve Day. Der. |